DRESDEN

11.000 građana formiralo ljudski lanac u spomen na savezničko bombardiranje grada kada je poginulo 25.000 ljudi

Tisuće građana primile su se za ruke na kiši u središtu Dresdena i formirale ljudski lanac u znak sjećanja na žrtve savezničkog bombardiranja grada u kojem je prije točno 75 godina poginulo 25.000 osoba.

“Danas se prisjećamo žrtava genocida, rata i nasilja i prisjećamo se zajedno s nekadašnjim ratnim protivnicima”, rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i sam sudjelujući u ljudskom lancu kojeg je oko središta Dresdena formiralo 11.000 osoba.

Ovim lancem brojne građanske inicijative već godinama odašilju poruku mira i prosvjeduju protiv desničarske zloporabe žrtava Dresdena. “Sve ove svijeće u gradu, to su svjetla koja nam daju nadu”, rekao je njemački predsjednik koji je prije toga na središnjoj ceremoniji upozorio na opasnost jačanja nacionalizma u Njemačkoj.

Pored Steinmeiera se u živom lancu našao i vojvoda od Kenta koji se već desetljećima zalaže za pomirenje Nijemaca i Britanaca. Vojvoda od Kenta se godinama zalagao i za obnavljanje katedrale Naše gospe koja je zajedno s brojnim baroknim građevinama Dresdena izgorjela u noći s 13. na 14. veljače 1945. kada su zrakoplovi britanskog ratnog zrakoplovstva bombardirali glavni grad Saske./Hina/HMS/

1 COMMENT

Comments are closed.

Najnovije

BILL GATES

Slijedi nešto gore od virusa korona

Osnivač "Microsofta" Bill Gates predviđa ekološku katastrofu čije će posljedice nadići štetu od virusa korona. Prema njegovim prognozama, u nekoliko narednih desetljeća planeta će se...