ZBOG KORONA VIRUSA

Sjeverna Koreja zabranila ulazak turista u zemlju

Sjeverna Koreja privremeno je zabranila stranim turistima da ulaze u tu zemlju, zbog pojave novog korona virusa u Kini, priopćio je kineski turoperater Young Pioneer Tours.

Ta odluka je donijeta jer najveći broj turista dolazi upravo iz Kine, a odluka o zabrani je preventivna mjera, prenosi Reuters.

Kako je objavljeno, odluka će vrijediti dok se virus ne stavi pod kontrolu.

Cha Yeonghyeong, voditelj putničke agencije INDPRK sa sjedištem u Dandongu, rekao je Reutersu da su usmeno dobili obavijest o zabrani od strane sjevernokorejskog turoperatera u utorak, prensoi Fena.

Agenciji je rečeno da će naredba o zabrani ulaska turista iz Kine stupiti na snagu u srijedu, s tim da će ograničenje trajati dok se ne razradi vakcina protiv korona virusa, rekao je Cha.

INDPRK je otkazao rezervacije, ali Cha je rekao da ne očekuje da će Sjeverna Koreja zadržati zabranu onoliko vremena koliko bi moglo biti potrebno da se razradi vakcina.

BTG International Travel & Tours potvrdio je da je primio pisanu poruku od svog sjevernokorejskog poslovnog partnera, pozivajući se na putničku upravu Sjeverne Koreje rekavši da su carine zatvorene od srijede ujutro.

Sjevernokorejska vlada priprema službenu obavijest i kasnije će objaviti kada se ture mogu nastaviti, navodi se u poruci.

Dvije kineske turističke kompanije s kojima je u srijedu stupio kontakt s Reutersom rekli su da nisu primili nikakvu obavijest o zabrani i normalno posluju u Sjevernoj Koreji.

U Sjevernoj Koreji, jedan od glavnih privrednih grana kojom se puni budžet devizama je turizam, prije svega zbog sankcija koje su uvele SAD i zapadne zemlje./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Osnovana podružnica HKDU BiH

- Budući da se bliže Lokalni izbori 2020.godine, vrijeme je da svi ozbiljno i odgovorno pristupimo pripremama, pa u tome kontekstu, sa zadovoljstvom možemo...