​Široki Brijeg i Grude domaćini ‘Hercegovina Adventure Weeka’

Na području Širokog Brijega i Gruda od 27. do 29. rujna održat će se “Hercegovina Adventure Week”, u sklopu projekta “Adriatic Canyoning”, s ciljem da se lokacije kanjon Borak i Peć Mlini promoviraju i prepoznaju kao destinacije aktivnog turizma.

Uz obilazak i uživanje u prirodnim ljepotama, posjetitelji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore imat će priliku sudjelovati u adrenalinskim aktivnostima kanjoning, zip line, sportsko, te slobodno penjanje i via feratta.

Prvog dana “Hercegovina Adventure Weeka” u hotelu “Park” u Širokom Brijegu bit će obilježen Svjetski dan turizma, uz prikazivanje promotivnih filmova “Adriatic Canyoning”, dok je subota rezervirana za adrenalinske aktivnosti kanjoning i sportsko penjanje u Kanjonu Borak te via ferratu, zip-line u Peć Mlinima i slobodno penjanje u Ravlića pećini.

U nedjelju, posljednjeg dana Adventure Weeka, predviđen je obilazak izvora rijeke Tihaljine, Hidrocentrale, Ravlića pećine, Vidikovca u Peć Mlinima, kao i ostalih prirodnih ljepota kojima obiluje ovo područje Hercegovine, najavili su organizatori.

Projekt “Adriatic Canyoning”, ukupne vrijednosti 1.879.251 eura financiran je iz “INTERREG IPA” programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014-2020. Glavni cilj projekta je osnaživanje i diversifikacija turističke ponude u Jadranskom zaleđu, kroz prekogranični pristup na lokalitetima kanjona Borak (grad Široki Brijeg) i Peć Mlini (općina Grude) u Bosni i Hercegovini, kanjona Zrmanja (grad Obrovac) i kanjona Čikola (grad Drniš) u Hrvatskoj, te planini Orjen (grad Herceg Novi).

Cilj je projekta omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine kroz izradu modela za bolje upravljanje, te opremanje i promociju navedenih lokaliteta. Vodeći partner ovog projekta je grad Široki Brijeg, a projektni partneri su općina Grude, gradovi Obrovac i Drniš iz Hrvatske, te Agencija za razvoj Zadarske županije “ZADRA NOVA” iz Hrvatske, kao i Agencija za razvoj i izgradnju Herceg Novog “AZIR” iz Crne Gore. Projekt je započeo 1. srpnja, a završava 31. prosinca 2019. godine.

Inače, kroz ovaj projekt lokacije kanjon Borak u Širokom Brijegu te Peć Mlini i Ravlića pećina u općini Grude opremljene su adrenalinskim sadržajima i pripadajućom opremom. Na samom ulazu u kanjon Borak uređen je park Sajmište, te je u kanjonu opremljena stijena za sportsko penjanje. Zipline na lokalitetu kanjona Borak je trenutno u izgradnji. U Peć Mlinima su završeni radovi na opremanju via ferrata, instaliran je zipline na dvije linije, uređeno je izvorište rijeke Tihaljine, kao i unutrašnjost Ravlića pećine koja je ujedno poligon za slobodno penjanje, stoji u priopćenju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...