​Preminuo izbornik karate reprezentacije BiH Suad Ćupina

Suad Ćupina, potpredsjednik Univerzitetskog karate kluba Bosna i izbornik karate reprezentacije BiH, preminuo je u četvrtak navečer u Sarajevu.

Vijest je potvrđena na službenoj Facebook stranici UKK Bosna.

Suad Ćupina je rođen 11. studenoga 1951. godine u Mostaru. U bogatoj i dugogodišnjoj trenerskoj karijeri postigao je mnogo, posebno kao izbornik karate reprezentacije BiH, ali i trener u Karate klubu Bosna iz Sarajeva.

Njegovi karatisti su nositelji mnogobrojnih medalja sa svjetskih i europskih prvenstava, te drugih međunarodnih i domaćih natjecanja. Ćupina je svoje trenersko ime počeo graditi još u bivšoj Jugoslaviji. U razdoblju od 1986. do 1992. godine obavljao je funkciju izbornika kadetske, juniorske i ženske selekcije u borbama.

Još daleke 1968. godine počeo se baviti karateom, koji je i do današnjih dana jedna od njegovih najvećih ljubavi. U ovom sportu je postigao gotovo sve što se može – od zvanja karate majstora osmi dan, do osvajanja medalja kao natjecatelj i kao trener, ali i velikog broja znanstvenih zvanja u oblasti sporta. Ćupina je doktor znanosti iz oblasti sporta od 3. rujna 2010. godine.

No, ono zbog čega je ušao u konkurenciju najboljih trenera svakako su rezultati njegovih pulena u godini na izmaku. Pod njegovim vodstvom karate reprezentacija BiH okitila se s dvije brončane medalje na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Beogradu. Do odličja su stigli Nermin Potur i ekipa naše zemlje u borbama. Prethodno na EP u Ateni bh. karatisti su, također, stigli do bronce. Naravno, za Ćupinu je ovo značilo samo nastavak uspješnog niza muškog bh. karatea pod njegovim stručnim vodstvom.

Suad Ćupina bio je izbornik bh. karatista od 1993. godine, a najveći uspjeh s ekipom ostvario je 2006. godine u Tokiju, kada su osvojili svjetsko srebro. Na europskim prvenstvima bh. tim je predvodio do tri srebra i pet bronci, prenosi Avaz.

Bh. reprezentaciju u Beogradu činili su: Admir Zukan, Tarik Lušija, Oliver Mandarić, Alem Kupusović, Mate Odak, Nermin Potur i Adnan Adilović.

Dženaza i pokop bit će obavljeni u subotu u 13.30 sati na mezarju kod Alipašine džamije u Sarajevu. /HMS/

Najnovije

O KAVAZOVIĆEVOM IZJEDNAČAVANJU NEIZJEDNAČIVOG

OMERBEGOVIĆ: Priopćenje Islamske zajednice BiH povodom terorističkih napada je ogromna i neizbrisiva sramota

Damir Omerbegović objavio je na portalu Prometej.ba otvoreno pismo Reisu-l-ulema Huseinu efendiji Kavazoviću kao reakciju na reakciju Islamske zajednice u BiH na nedavnu seriju...