​Osam remek djela bh. kinematografije na Mediteran Film Festivalu

Širokobriješki Mediteran Film Festival (MFF) priključio se akciji Filmskog centra Sarajevo, pod nazivom “Sačuvaj filmsko blago BiH”, te će u sklopu festivala prikazati osam remek djela bh. kinematografije koja su u svom vremenu bila miljenici publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Na festivalu u Širokom Brijegu bit će prikazani “Splavari na Drini” redatelja Živka Ristića, “Čovjek bez lica” Bate Čengića, “Kesonci” Bakira Tanovića, “Dva Zakona” Vefika Hadžismajlovića, “Podrum” Velimira Stojanovića, “Fasade” Suada Mrkonjića, “Jedan dan Rajka Maksima” Zlatka Lavanića te “Misija Ismeta Kozice” redatelja Petra Ljubojeva, priopćili su organizatori MFF-a.

Filmski centar Sarajevo kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film) brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe, te ovu akciju provodi kako bi se skrenula pozornost na značaj zaštite i digitalizacije filmske građe.

U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine.

Devetnaesto izdanje MFF-a održat će se od 22. do 25. kolovoza u Širokom Brijegu. U natjecateljskom programu bit će prikazano dvadeset filmova, po deset u konkurenciji dugometražnog, odnosno deset u konkurenciji kratkometražnog dokumentarca.

Za prve dvije nagrade odgovoran je žiri, dok treću nagradu, glasanjem za omiljeni film, bira publika./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HMS DONOSI

Evo kako je glasovala XI. izborna jedinica, tko će u Hrvatskom saboru predstavljati Hrvate iz BiH i iseljeništva?

Prema nepotpunim rezultatima izbora za Hrvatski sabor u XI. izbornoj jedinici, u kojoj glasuju Hrvati iz BiH i inozemstva, na osnovu 28,43% obrađenih biračkih...