Hrvatski Medijski Servis

ZZO HNŽ dobio suglasnost na Rebalans financijskog plana za 2017. i Financijski plan za 2018.

Nakon što je Upravno vijeće Zavoda usvojilo Rebalans financijskog plana za 2017. godinu i Financijski plan ZZO–a HNŽ/K za 2018. godinu isti su upućeni županijskoj Vladi na daljnje postupanje.

Na 67. sjednici Vlade HNŽ/ K održanoj 22.12.2017. godine, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada HNŽ/ K dala je suglasnost na predložene dokumente i iste uputila u skupštinsku proceduru.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi dr.sc. Goran Opsenica, na devetoj sjednici Skupštine održanoj 28.12.2017. godine, zastupnicima je obrazložio Rebalans Financijskog plana za 2017. godinu i Financijski plan Zavoda za 2018. godinu.

Ministar dr.sc. Goran Opsenica kazao je kako je Rebalans financijskog plana Zavoda donesen korektno i na zadovoljstvo svih sudionika zdravstvenog sustava ove županije/kantona.

Naime, izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda za 2017. godinu (Rebalans) ostvaren je višak prihoda nad rashodima u iznosu od 9.642.000 KM. S obzirom na financijsku situaciju zdravstvenih ustanova i položaj zdravstvenih djelatnika u ovoj Županiji Vlada i Skupština HNŽ/K prihvatile su ocjenu Vlade HNŽ/K, Upravnog vijeća i direktora Zavoda, Rade Bošnjaka, da cjelokupan višak prihoda bude transferiran zdravstvenim ustanovama u Hercegovačko – neretvanskoj županiji/kantonu (bolnice i domovi zdravlja u HNŽ/K).

Govoreći o Financijskom planu ZZO HNŽ/K za 2018. godinu ministar je istakao kako, od ukupnih sredstava kojima Zavod raspolaže, čak 74% sredstava Zavod transferira zdravstvenim ustanovama i više od 14% sredstava izdvaja za druga prava iz zdravstvenog osiguranja ( liječenje izvan HNŽ/K, financiranje lijekova s Liste lijekova, ortopedska pomagala, naknade bolovanja i druga prava osiguranika).

Iznoseći ove parametre ministar je istakao kako Hercegovačko – neretvanska županija/kanton ima najveći broj zdravstvenih djelatnika po glavi stanovnika, a Zavod zdravstvenog osiguranja ove županije/kantona je Zavod koji, od ukupnog proračuna kojim raspolaže, izdvaja najviše sredstava za zdravstvene ustanove.

U prilog tomu govore i ključne značajke Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K za 2018. godinu, odnosno planirana povećanja u financiranju zdravstvene zaštite i to:

– primarna zdravstvena zaštita – povećanje sredstava za nagradno plaćanje verificiranih timova obiteljske medicine sa 700.000 KM na 1.400.000 KM,

– bolnička zdravstvena zaštita – ukupna paušalna sredstva koje Zavod izdvaja za bolnice, u 2018. godini, biti uvećana za 5.186.000 KM u odnosu na 2017. godinu.

– Druga prava osiguranika – proširenju prava osiguranika korisnika ortopedskih i drugih pomagala sukladno kojemu su planirana sredstva za nabavu ortopedskih i drugih pomagala s ranijih 1.900.000 povećana na 2.700.000 KM, priopćeno je iz ZZO HNŽ-a./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte