Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

ZUBAK: Sarajevske kriptograđanske stranke nameću podaništvo Hrvatima

Krešimir Zubak

Da se projekt nametanja kandidata iz redova Hrvata za člana Predsjedništva BiH bošnjački glasovima već duže vrijeme pomno pripremao, upozorio je predsjednik Glavnog odbora Hrvatske stranke, Krešimir Zubak.

Zubak, koji nije sklon politici Dragana Čovića,  prije više od pola godine upozorio je kako sarajevske, tzv “građanske stranke” spremaju ponovnu majorizaciju Hrvata u izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– Iz javnih istupa pojedinaca iz kruga političkih stranaka koje sebe nazivaju građanskim i iz emisija, tekstova i intervjua koji su u posljednje vrijeme objavljuju njima skloni mediji, razvidno je kako je počela potraga za osobom koju bi oni “pogurali” na slijedećim općim izborima kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, odnosno kao protukandidata Čoviću. Pojednostavljeno: započela je potraga za novim Željkom Komšićem. Ne dovodeći u pitanje pravo svim političkim subjektima, pa i takozvanim građanskim strankama i koalicijama da nominiraju, ili “guraju” kandidate za bilo koje izborne funkcije, pa i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, posljednji istupi i natpisi nagovještavaju staru praksu tih političkih subjekata koja zorno dokazuje njihov kripto karakter, izjavo je tada Zubak. On je podsjetio kako te stranke na svim dosadašnjim izborima nikada nisu “isturile” kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda osobu takvog javnog ugleda koja bi mogla ozbiljno konkurirati kandidatima predloženih od strane bošnjačkih nacionalnih stranaka.

-Ali, kao u onoj čuvenoj – dok se Vlasi ne dosjete – redovito su pronalazili, nominirali ili “gurali” kredibilnog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, i u tome dva puta uspjeli i, kako izgleda, nadaju se i trećem, pojasnio je Zubak te naglasio kako tim strankama ne bi trebalo manjkati znanja da suvremena građanska društva pripadnost naciji smatraju sastavnim dijelom osobnog građanskog identiteta i da kolektivnim identitetima pripada pravo posebnog a ne nametnutog predstavljanja u državnim tijelima i institucijama.

-Ako to znaju a posežu za ranijom praksom onda to njihovo javno zagovaranje građanstva zapravo je prikriveno nastojanje za nametanjem  podaništva malobrojnijem kolektivitetu, istaknuo je Zubak te upozorio kako su onda za njih odluke Europskog suda za ljudska prava samo mrtvo slovo na papiru.

-Vjerodostojnost političkog opredjeljenja i snaga političke ideje dokazuje se unutar najmnogobrojnijeg glasačkog tijela, pa bi zanimljivo bilo vidjeti, hoće li uopće i tko će biti kandidat tih stranaka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Hoće li, dakle, ideju “građanstva” provjeravati kod najbrojnijeg, ili nametati malobrojnijem glasačkom tijelu-izjavio je Zubak.

Aktualni hrvatski član BiH Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izabran na izborima 2014. već ranije naznačio kako će se ponovno kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. A kako bi se izbjegle mogućnost da hrvatski član BiH Predsjedništva bude izabran dominantno bošnjačkim glasovima, kao dva puta u slučaju Komšića, sve relevantne hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH predložile su izmjene Izbornog zakona BiH. Prijedlog izmjena Izbornog zakona već je dobio  potporu u Domu naroda Parlamenta BiH, ali su male šanse da se on usvoji i u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, jer se bošnjačke političke stranke tome prijedlogu oštro protive iako je Ustavni sud proglasio određene odredbe Izbornog zakona BiH neustavnim, želeći pod svaku cijenu zadržati mogućnost majorizacije Hrvata.

Sam Dragan Čović početkom ovog tjedna, prije obznane Komšića da će se po treći puta natjecati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, izrazio je uvjerenje kako će do 7. ili 8. svibnja ove godine doći do izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se mogli raspisati izbori, a koji bi se trebali održati prve nedjelje u listopadu 2018.

– Uvjeren sam da će biti dovoljno mudrosti u BiH da se pitanje Izbornog zakona riješi te da paralelno s njim rješavamo i mnogo drugih stvari koje nismo završili u protekloj godini – kazao je Čović, a a u slučaju ponovne kandidature Komšića ili nekog tko uživa dominatnu potporu bošnjačkih birača za hrvatskog člana Predsjedništva BiH rekao je kako HDZ  ima jasan plan što želi uraditi u BiH.

“Imamo alternativnu za svaki mogući rasplet situacije. Moje je da pokušam ugraditi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u narednom periodu. Realno je da se to ne dogodi, ali ja ću uraditi sve da dođe to toga”, kazao je Čović, ne otkrivši što je alternativa.

Na pitanje što ako prije izbora ne dođe do izmjena Izbornog zakona, Čović je samo kazao kako će do tada iscrpiti sve mogućnosti da se to ipak ne dogodi./ML/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte