Hrvatski Medijski Servis

ZOVKO: Očekujem Hrvatsku 2019. godine kao članicu Schengenskog prostora

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu, zajedno s povjerenikom Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, na tematskoj raspravi Proširenje i jačanje Schengenskog prostora: Bugarska, Rumunjska i Hrvatska, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Tijekom rasprave Zovko je navela da je niz aktualnih zbivanja i sigurnosnih izazova, pri tome misleći na izbjegličku i migracijsku krizu s kojima se Republika Hrvatska suočila krajem 2015. godine kada je kroz državu prošlo više od pola milijuna izbjeglica, rezultirao činjenicom da je sigurnost granica danas jedan od glavnih prioriteta Vlade Republike Hrvatske.

Zovko je naglasila da je od tada u Hrvatskoj učinjeno mnogo, naročito kada se uzme u obzir da je Hrvatska iskoristila gotovo sva sredstva schengenskog instrumenta koja su iskorištena za kupnju novih vozila, brodova, helikoptera za nadzor granica, gradnju novih i obnovu postojećih postaja granične policije, čime se doprinijelo u nastojanjima pune primjene schengenske pravne stečevine.

Zovko je istaknula kako bi se posebna pažnja trebala posvetiti jačanju vanjskih granica Europske unije, koje su ujedno i naše nacionalne granice, posebice ukoliko se uzme u obzir kako Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu u EU.

„Očekujem da će Hrvatska već 2019. godine biti punopravna članica Schengena, naravno nakon što ispuni sve tehničke kriterije“, zaključila je zastupnica Zovko./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte