Hrvatski Medijski Servis

ZOVKO: Nedopustivo da EU Zapadni Balkan prepusti utjecaju Rusije, Turske i Kine

Šef Vanjskoplolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAlistter, zastupnice Željana Zovko i Dubravka Šuica i predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora Miro Kovač

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u Sofiji na Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP) koja se održala u sklopu Parlamentarne dimenzije bugarskog predsjedanja Vijećem Europske unije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Sudjelujući u rasparavi o Zapadnom Balkanu Zovko je naglasila da bi zemlje Europske unije trebale gledati na proširenje s više otvorenosti, uzimajući u obzir činjenicu da treće zemlje ne postavljaju uvjete u pridobivanju partnera globalno.

„Europa, koja je najveći kontributor razvojne pomoći i ima prirodno najveću moralnu ulogu, danas gubi bitku u Latinskoj Americi i Africi zbog činjenice da na taj prostor ulaze treće zemlje. Nedopustivo bi bilo da prostor Zapadnog Balkana, koji je prirodno i kulturološko europsko područje, prepustimo utjecaju zemalja kao što su Rusija, Turska i Kina,“ istaknula je Zovko.

Upozorila je i na činjenicu da je to i sigurnosno pitanje budući da je devedesetih godina Europa platila najveću cijenu jer se nije više uključila u procese koji se se tada događali.

Na konferenciji se raspravljalo o prioritetima i strategijama EU-a u području ZVSP-a i ZSOP-a, Europskoj uniji kao globalnom igraču nakon potpisivanja Rimske deklaracije, ubrzavanju reformi s ciljem jačanja europske perspektive država Zapadnog Balkana, implementaciji globalne strategije EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku te o stanju u regiji Crnog mora. Tijekom konferencije održale su se i rasprave o jačanju suradnje između EU-a i NATO-a, o razvoju vojnih kapaciteta EU-a, cyber-obrani i strateškim komunikacijama.

U sklopu konferencije održane su radionice na temu strateške povezanosti, potom o strategiji EU-a za dunavsku regiju (EUSDR) te o odnosima EU-a i Kine./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte