Hrvatski Medijski Servis

ZOVKO: Ovo je ključna godina za jedinstvo u definiranju migracijske politike na globalnoj razini

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko kao članica delegacije AKP-EU sudjelovala je jučer u Bruxellesu na 35. zajedničkoj parlamentarnoj sjednici zemalja Afrike, Kariba i Pacifika (AKP) i EU-a u okviru rasprave o napretku Globalnih sporazuma UN-a o sigurnim, urednim i zakonitim migracijama i izbjeglicama zajedno sa Eugeniom Ambrosijem direktorom Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Zemlje AKP-a i Europska unija vezane su dubokim povijesnim vezama i povlaštenim partnerstvom.

Tijekom rasprave zastupnica Zovko koja je ujedno i suautorica rezolucije o napretku Globalnih sporazuma UN-a za sigurne, uredne i zakonite migracije i izbjeglice istaknula je kako je ovo ključna godina za jedinstvo u definiranju migracijske politike na globalnoj razini.

Globalni sporazumi UN-a, kao slijednicima njujorške deklaracije koja je usvojena prošle godine na Općoj skupštini UN-a, imaju za cilj unaprijediti upravljanje kao i rješenje izazova povezanih s globalnim migracijama.

Na početku svoga izlaganja, zastupnica Zovko je naglasila kako je potrebna zajednička odgovornost na temelju načela partnerstva i pojačane suradnje država članica, jačanje otpornosti društava i gospodarstava u državama koje su zahvaćene krizama čime bi se riješile brojne prijetnje što dovode do veće nesigurnosti.

„Potrebno je raditi na izgradnji kapaciteta vlasti na identifikaciji, upućivanju, pružanju pomoći i zaštiti ranjivim migrantima, dati veću podršku državama u razvoju koje su već primile veliki broj izbjeglica u pogledu njihove integracije u društvu kao i njihove ekonomske samostalnosti u državama primateljicama. Jačanje inkluzivnosti gospodarskog rasta i razvoja jedan je od ključnih rješenja za globalne migracije, što je ujedno i navedeno u tekstu rezolucije čija sam suautorica“, naglasila je zasupnica Željana Zovko./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte