Hrvatski Medijski Servis

ZOI: Svjetski rekord Wua, Schulting prvakinja, Mađarima prvo zlato

Kinez Wu Dajing won donio je Kini prvo zlato na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu nakon što je u finalu utrke 500 m u brzom klizanju na kratke staze pobijedio suparnike sa svjetskim rekordom 39.584 sekundi.

Srebrna medalja je pripala Južnokorenacu Hwang Dae-heonu (39.854), a brončana njegovu sunarodnjaku Lim Hyo-junu (39.919).

Wu je najprije u četvrtfinalu srušio rekord, koji je 2012. postavio Amerikanac John Celski, a onda je u finalu svoj rekord popravio za 216 tisućinke.

Ovaj 23-godišnji Kinez je na Igrama u Sočiju prije četiri godine osvojio srebro na 500m iza Rusa Viktora Ahna, a ovdje je vodio u utrci od početka do kraja završivši 27 tisućinke ispred Hwanga.

Wu dominira u ovoj disciplini od Sočija i upisao je pobjede u deset utrka na 500m na svjetskim prvenstvima i u Svjetskom kupu.

No, u Pjongčangu nije se uspio plasirati u finale na 1.000m i na 1.500m jer je u kvalifikacijama zaradio kaznu.

Schulting zlato u brzom klizanju na kratke staze na 1.000 m

Nizozemka Suzanne Schulting osvojila je zlatnu medalju u finalu na 1.000 m u brzom klizanju na kratkim stazama, dok je srebro pripalo Kanađanki Kim Boutin kojoj je to treća medalja na ovim Igrama.

Talijanka Arianna Fontana, srebrna iz Sočija na 500 m, osvojila je brončanu medalju u utrci u kojoj su dvije natjecateljice iz Južne Koreje Shim Sukhee i Choi Minjeong zadnjem krugu pale. Shim je diskvalificirana zbog ometanja.

Schulting je u Pjongčangu osvojila brončanu medalju s nizozemskom štafetom na 3.000 m. Boutin osim ovog srebra na ovim je Igrama osvojila broncu u utrci na 500 m i na 1.500 m.

Južnokorejka Choi Min-jeong je u Pjongčangu bila zlatna na 1.500 m i u štafeti na 3.000 m, a ovu utrku završila kao četvrta.

Mađari zlatni u štafeti na 5.000 m

Mađari Csaba Burjan, Victor Knoch, Shaoang Liu i njegov stariji brat Sandor Liu Shaolin osvojili su prvu zlatnu medalju za Mađarsku u Pjongčangu pobijedivši u štafeti na 5.000 m u brzom klizanju na kratke staze Kineze i Kanađane.

Mađarska, koja nikada prije nije osvojila medalju u brzom klizanju na kratke staze, do prvog zlata u toj disciplini stigla je s olimpijskim rekordom od 6:31.971. Kina je osvojila srebro sa 64 tisućinke zaostatka, dok je Kanadi pripala bronca.

Utrka je počela oprezno sa sve četiri reprezentacije izjednačene dok Južnu Koreju nije zadesila nezgoda kada je jedan od njenih natjecatelja pao. Nakon toga je Koreja zaostala pola kruga, a zaostatak je do kraja utrke samo rastao do tri četvrtine kruga.

Mađari su polako puštali Kanadu i Kinu da određuju ritam u 45 krugova dugačkoj utrci da bi na kraju pojačali tempo i preuzeli vodstvo što im je donijelo zlato.

Na svim Zimskim olimpijskim igrama od 1924. godine, Mađari su osvojili jednu zlatnu medalju, dvije srebrne i četiri brončane./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte