Hrvatski Medijski Servis

Židovski centar napao Vučića zbog usporedbe Hrvatske i Hitlerove Njemačke

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić zgrozio je najveći dio hrvatske javnosti kada je u svom govoru prije pet dana demagoški usporedio vojnu akciju Oluja s nacističkim holokaustom. 

No da njegova u najmanju ruku neprimjerena analogija nije razljutila samo političare i građane hrvatske nacionalnosti, pokazuje i reakcija Židovskog informacijsko-edukacijskog centar Hatikva sa sjedištem u Zagrebu. Ovu organizaciju inače vodi Julija Koš, bivša knjižničarka Židovske općine Zagreb, čija je obitelj ubijena u Holokaustu.

Podsjetimo, Vučić je na komemorativnom skupu u Bačkoj Palanci, navodi portal Index.hr,  rekao da “nije nikakva slučajnost što su datumi zločina zbog različitosti zbog vjere i nacije isti, jer su nacisti 4. kolovoza 1944. godine provalili u sigurno skrovište židovske djevojčice Ane Frank i odveli je u logor da umre.” Dalje u govoru ustvrdio je kako je “Hitler je htio svijet bez Židova, a Hrvatska i njena politika je htjela Hrvatsku bez Srba jer su, kako je rečeno, ‘razarali hrvatsko nacionalno biće’.”

Centar Hatikva oštro je osudio Vučićevo iskorištavanje holokausta u politikantske svrhe i upozorio na opasnost od relativizacije holokausta, koji se ni po čemu ne može uspoređivati s izbjeglištvom ili stradanjem krajinskih civila nakon Oluje.

“Pokušaj grubog mijenjanja povijesne istine i oblik nijekanja holokausta”

“Židovski informacijsko-edukacijski centar Hatikva najoštrije osuđuje instrumentalizaciju stradavanja Anne Frank, kao simbola Holokausta, i svih drugih žrtava Holokausta, kojoj smo svjedočili u nedavnom istupu državnog vrha Republike Srbije. Ovakav i svaki sličan način zloporabe strahota Holokausta u cilju postizanja političkih, manipulacijskih i drugih dnevnopolitičkih probitaka, pokušaj je grubog mijenjanja povijesne istine, što je oblik nijekanja Holokausta. Sva stradanja civila osuđujemo, poštujemo i žalimo žrtve, ali zbog bitnih razlika u povijesno-političkim okolnostima koje su izazvale Holokaust u odnosu na bilo koje drugo stradavanje civila u povijesti, odbijamo i osuđujemo ikakvo njihovo izjednačavanje, a osobito u svrhu dokazivanja ovih ili onih političkih stavova i teza. U okviru toga žalimo i protivimo se i povremenim povijesno i činjenički neutemeljenim izjavama koje mogu doći i iz nekoga od židovskih izvora, što se zatim također beskrupulozno koristi u spomenute dnevnopolitičke svrhe”, naglašava Hatikva.

“Holokaust je po svojim značajkama povijesno neusporediv genocid. Počinili su ga nacisti i njihovi pomagači u okviru namjere za organizirano istrebljenje cijelog židovskog naroda, na temelju rasne mržnje, što je bilo omogućeno rasnim zakonima u zemljama u kojima je u doba Drugoga svjetskog rata na vlasti bio nacizam, te njegovi satelitski i suradnički režimi. Jedini međunarodno-pravno prepoznati genocid u Europi osim Holokausta dogodio se kao posljedica agresije pred kraj 20. stoljeća u ovom dijelu Europe, a to je srebrenički zločin nad bosanskim muslimanima kao bespomoćnoj civilnoj skupini. Čak ni ovaj nedvojbeni genocid, čijim se žrtvama klanjamo s trajnom tugom, ne mislimo da se može uspoređivati s Holokaustom, koji je, premda je ishod sličan, imao drukčji cilj, temelje i dimenzije”, obrazlaže se u priopćenju.

“Odbijamo bilo kakve usporedbe između žrtava Holokausta sa stvarnim ili proglašenim žrtvama Oluje”

“Tako nema i ne može biti nikakve povezanosti žrtava Holokausta ni s ma kakvim tragičnim posljedicama za pojedince ili skupine što su proizašle iz vojno-redarstvene akcije koju je Republika Hrvatska provela 1995. godine, s ciljem reintegriranja svojeg do tada stranom vojnom agresijom i civilnom oružanom pobunom okupiranog teritorija. Definicija o ovoj okupaciji teritorija neovisne zemlje i o opravdanosti akcije oslobađanja međunarodno je prihvaćena i priznata. Stoga s dubokim negodovanjem odbijamo bilo kakve usporedbe između žrtava Holokausta sa stvarnim ili proglašenim žrtvama ove vojne akcije, ma kako one objektivno mogle biti tragične”, naglašava se.

“Već godinama javno snažno osuđujemo mlak odnos i izostanak aktivnog pozitivnog postupanja političke strukture u našoj zemlji prema revizionističkim ispadima koji se stoga nesmetano javno iskazuju, čime se također negira Holokaust. Ali je ovakva pojavnost uglavnom vezana uz krajnje margine hrvatskog društva i ne javlja se ni približnom težinom s hrvatskih visokih političkih platforma, kao što se dogodilo u spomenutom nedavnom istupu najvišeg srbijanskog vodstva. Upravo ovakvi istupi neizbježno mogu poticati i nove valove marginalnih revizionističkih pojava u našoj zemlji.

Potičemo političare da se u svojim govorima usmjere na međusobnu toleranciju i uvažavanje stavova, ali prije svega na povijesno potvrđene činjenice o daljoj i bližoj povijesnoj stvarnosti, te u skladu s time i na međunarodno potvrđene ocjene povijesnih događaja, te na međunarodne presude i norme koje se odnose na predmetnu situaciju”, zaključuje se u priopćenju./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte