Hrvatski Medijski Servis

ZEMAN: Muslimani se ne mogu integrirati, na redu je Češka, građanima treba dati pravo da pucaju na teroriste

Predsjednik Češke Miloš Zeman je, u redovitom mjesečnom intervjuu, ponovio da je u terorističkim napadima “došao red” na Češku. On je istaknuo i da nije pitanje hoće li teroristi napasti, nego kada, i zato je pohvalio plan Ministarstva unutarnjih poslova da se u Ustav unese pravo Čeha da pucaju i ubijaju teroriste.

“Naravno. Na redu smo. Ako čitate izvještaje obavještajnih službi, svaka će vam to reći. Nije pitanje hoće li se dogoditi, nego kada. Zato sam za preventivne mjere koje napad ne mogu isključiti, ali mogu smanjiti rizik”, kazao je Zeman u TV-intervjuu za češki list Blesk.

On je upozorio da je zajednički imenitelj svih napada u Europi prošle godine to da je iza njih bila Islamska država ili neka druga teroristička organizacija, prenosi B92.

“To je opasno. Kada bi se radilo o individualnim napadima, kao norveškog ekstremiste Brejvika, to bi bilo tragično i tužno, ali ne tako opasno kao organizirani teroristički napadi. Kakva je to Europska unija koja nije u stanju braniti svoje granice? Uzmite tog Tunižanina iz napada u Berlinu. Skitao se po cijeloj Europi, imao je na duši nekoliko zločina, a nitko ga nije deportirao. Mi ih ne znamo deportirati, ostavljamo ih na teritoriji EU, a onda se čudimo što napadaju”, kazao je Zeman.

Da bi se smanjio rizik od terorističkog napada i broj potencijalnih žrtava, Zeman se založio da u Češkoj ne ojača muslimanska zajednica, i da Česi, kako je predložio ministar unutarnjih poslova Milan Hovanec, dobiju pravo zajamčeno Ustavom da pucaju na teroriste. Predsjednik bi to pravo proširio i na to da građani mogu osobno, legalno vatreno oružje, unositi u objekte gdje je sada to zabranjeno.

“Pogledajte po Europi i čitajte u kojoj mjeri su muslimani uopće sposobnu integrirati se. Čitajte o getima, o tzv. ‘No go’ zonama – gdje policajci ne smiju ući. To što pričam nije laž, nego notorna stvar, znaju je svi koji se tom temom bave. Kod nas je muslimanska zajednica mala. Ja upozoravam da ona ne smije ojačati, to bi bilo opasno. To nije ksenofobija”, rekao je Zeman i dodao da je “odao priznanje dobroj integraciji vijetnamske zajednice ili ukrajinske u Češkoj”.

Europa bi, po ocjeni predsjednika Češke, trebala pomoći izbjeglicama, ali u njihovim zemljama ili eventualno susjedskim, a ne da im pruža utočište kod sebe jer je u suprotnom “čekaju dalje suze”./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte