Hrvatski Medijski Servis

Zavod za javno zdravstvo HNŽ upozorava na opasnost od epidemije morbila

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije izvijestio je kako je u toj županiji zabilježen negativni trend cjepljenja koji traje već četiri godine te da je kao rezultat kontinuiranog pada vakcinalnog obuhvata došlo do pada kolektivnog imuniteta.

U HNŽ posebno je izražen pad vakcinalnog obuhvata MMR cjepivom (morbili, parotitis, rubeola) te kako je zbog mogućnosti epidemijskog pojavljivanja ovih bolesti, na inicijativu županijskog ministra zdravstva i u saradnji s nadležnim infektolozima i epidemiolozima, razmotrena epidemiološka situacija i određene smjernice za nadzor nad morbilama.

Još jednom je istaknuta činjenica važnosti podizanja vakcinalnog obuhvata te da roditelji trebaju biti svjesni da su oni odgovorni za eventualno obolijevanje djece izbjegavanjem obaveznog cjepljenja, navode iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Podsjetili su kako je zbog pada vakcinalnog obuhvata došlo do pojave epidemije morbila u Srbiji, Rumuniji, Italiji, Kosovu i Hrvatskoj, s brojnim komplikacijama i smrtnim slučajevima.

U HNK zabilježena su četiri slučaja oboljevanja od morbila u proteklom mjesecu, i to tri slučaja u Čitluku i jedan u Mostaru.

Morbile su vrlo zarazna infektivna bolest. Lako se prenose direktnim kontaktom sa izlučevinama iz usta i nosa oboljelog, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe.

Pošto se vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu prebolovale morbile. Posljedica toga je da lako dolazi do pojave epidemije ako veći broj osoba nije cjepljen, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ./HMS//FENA/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte