Hrvatski Medijski Servis

Zašto smo lijeni za vježbanje?

Svima se ponekad ne da uskočiti u tenisice i odraditi trening, čak i onima koji ne mogu zamisliti dan bez toga. I u redu je tu i tamo stazu zamijeniti kaučom, ali kad se tako nešto zareda ipak se treba prisiliti i otići vježbati.

Nova studija provedena u Australiji otkrila je da će znanje o tome kolike koristi za tijelo ima sport pobijediti lijenost. Što više znamo koliko je vježbanje dobro za nas to ćemo češće vježbati. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Central Queensland na 615 dragovoljaca, u dobi od 18 do 77 godina, prenosi Metro-portal.hr

Postavljana su im pitanja o koristima tjelesne aktivnosti na zdravlje i motivaciji za vježbanjem. Više od polovice ispitanika i ispitanica (55,6 posto) nisu znali koliko je vježbanje dobro za zdravlje, a 80 posto ih nije znalo da vježbanje jača imunitet i smanjuje rizik od prehlade, gripe, a potom i puno ozbiljnijih bolesti.

Pokazalo se da su ispitanici i ispitanice koji su bili upućeniji u učinke vježbanja na zdravlje, odnosno znali konkretno kako tjelesna aktivnost prevenira bolesti, bili i motiviraniji za vježbanje.

“Dovoljno je samo malo produbiti znanje o učincima tjelovježbe na zdravlje. Ljudi koji su svjesni činjenice da vježbanje smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma crijeva, puno su aktivniji od onih koji to ne znaju”, zaključuje autorica studije Stephanie Schoeppe./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte