Hrvatski Medijski Servis

Zašto kišemo kada udahnemo papar?

Foto: Guliver/Thinkstock

Sigurno znate zbog čega plačete kada režete luk, no znate li zašto vas papar tjera na kihanje, pitaju sa portala Zadovoljna.hr.

Okidači kihanja su brojni. Od prašine i bolesti, pa sve do raznih alergija. Međutim, što ako ste potpuno zdravi, a tijekom pripreme omiljenog jela ste dodali papar i odjednom počeli kihati?

Za takvu reakciju možete okriviti znanost. Naime, papar sadrži sastojak koji iritira nos i uzrokuje kihanje. Riječ je o sastojki piperinu, alkaloidu koji jednom kada se uđe u nosnice, iritira završetke živaca i tjera nas na kihanje.

Bez obzira o kojoj vrsti papra se radi (crnom, bijelom ili zelenom) reakcija će uvijek biti ista, odnosno papar će vas uvijek natjerati na kihanje. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte