Hrvatski Medijski Servis

Zašto kišemo kada udahnemo papar?

Sigurno znate zbog čega plačete kada režete luk, no znate li zašto vas papar tjera na kihanje, pitaju sa portala Zadovoljna.hr.

Okidači kihanja su brojni. Od prašine i bolesti, pa sve do raznih alergija. Međutim, što ako ste potpuno zdravi, a tijekom pripreme omiljenog jela ste dodali papar i odjednom počeli kihati?

Za takvu reakciju možete okriviti znanost. Naime, papar sadrži sastojak koji iritira nos i uzrokuje kihanje. Riječ je o sastojki piperinu, alkaloidu koji jednom kada se uđe u nosnice, iritira završetke živaca i tjera nas na kihanje.

Bez obzira o kojoj vrsti papra se radi (crnom, bijelom ili zelenom) reakcija će uvijek biti ista, odnosno papar će vas uvijek natjerati na kihanje. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte