Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

ZABORAVITE ONU O DVIJE LITRE NA DAN: ‘Taj je broj izvučen niotkuda, ovako ćete provjeriti pijete li dovoljno vode’

Start your day with some warm lemon water

Nutricionistica tvrdi da je to samo mit i da količina tekućine koju vaše tijelo treba može varirati između 700 ml i dvije litre

Uvijek se govori kako treba piti osam čaša vode svaki dan, ali to ne mora nužno biti istina. Za mnoge je piti dvije litre vode dnevno nedostižan cilj, ali sada australska nutricionistica tvrdi kako za tu preporuku uopće nema znanstvenog temelja. “Taj je broj izvučen niotkuda, ali važno je ostati hidratiziran”, kaže Gabrielle Maston.

Na što treba gledati?

“Najlakše je provjeriti pijete li dovoljno gledajući vlastitu mokraću. Ona, naime, treba biti prozirna ili skroz blago žute boje. Ako ste dehidrirani, bit će žarko žuta. U trenutku kad osjetite žeđ, zapravo ste dehidrirani već nekoliko sati. Za vrućeg vremena treba piti više. Ako se znojite i primijetite bijeli sloj na odjeći, to je znak da gubite puno soli i tekućine”, objašnjava. Mnogo je čimbenika koji određuju koliko vam je vode potrebno. Neki od njih su razina tjelesne aktivnosti, vrijeme te što ste toga dana jeli.

Računa se i hrana

“Količina koja vašem tijelu treba može varirati između 700 ml i dvije litre na dan. Ako konzumirate diuretike poput kave ili čaja i često idete na WC, možda trebate piti i više od toga”, kaže Maston. Ako se pitate računa li se sve ono drugo što unosite u organizam, a tekućeg je oblika, razveselit će vas njezino objašnjenje. “Dobivamo tekućinu iz hrane koju jedemo, kao na primjer iz mlijeka, juhe, voća i povrća jer oni sadržavaju velike postotke tekućine. Ali svejedno valja tomu priključiti i vodu u svom izvornom obliku”, zaključuje nutricionistica za Daily Mail./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte