Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

WEBER: Namjera bošnjačke politike, podaničke prema Erdoganu, je dominacija BiH

Njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber

Njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber izjavio je kako je predizborni skup turskog predsjednika Erdogana u Sarajevu bio za jednokratku uporabu za obje strane – Erdogana i Izetbegovića, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Njemački mediji prepoznali su skup kao ono što jeste – propagadni manevar predsjednika Erdogana ciljan na dobijanje glasova turskih državljana u EU, gdje nije mogao održati skupove za predsjedničke i parlamentarne izbore u Turskoj, koji neće biti niti fer niti slobodni. Osim toga, neki su prepoznali opadajući rejting turskog predsjednika među bh. muslimanima zbog njegove politike koja vodi Tursku u predsjedničku diktaturu, izjavio je Weber, inače naklonjen bošnjačkoj unitarističkoj politici, za portal Vijesti.ba.

Komentirajući činjenicu da je BiH jedina zemlja u Europi na čijem je tlu Erdogan održao predizborni skup Weber je kazao kako je to ogledalo tužnog stanja u kome se nalaze i BiH i Turska.

-Erdogan je mogao održati skup u BiH, kao jednoj zemlji u okruženju EU, jer je BiH jedina zemlja u tom okruženju koja se nalazi u stanju ne-države. Zloporaba te činjenice od strane Erdogana za čiste unutarnje interese u Turskoj, u isto vrijeme pokazuje kako on od neuspjelog puča, zapravo od gubitka parlamentarne većine na izborima 2015. godine, ruši sve pozitivno što je nekad gradio u Turskoj, kazao je Weber.

Naglasio je kako je Turska imala dugu političku tradiciju obrane države BiH još od ’90-ih godina. Posebno poslije 2006. kad je EU poduzela zapadno vodstvo na Zapadnom Balkanu, ali je zakazala, Turska je igrala jako konstruktivnu ulogu, bila je više europska nego EU – i to ne na jednoj monoreligijskoj, monoetničkoj osnovi, istaknuo je.

Upitan za ocjenu Erdoganovog govora u Sarajevu odakle je uputio oštre kritike na račun EU iz glavnog grada BiH, države koja želi postati članica EU, Weber je kazao kako je njegov govor reprezentativan u smislu autoritarne transformacije koja se događa zadnje dvije, tri godina u Turskoj.

-Nažalost, od perspektivne zemlje “islamske demokracije” koja je mogla biti uzor zemljama na Bliskom Istoku, ostala je jedna kruta mješavina reakcionarnog turskog nacionalizma, zloporabe tradicionalnog turskog islama, te populističkog autokratizma, smatra Weber.

S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović na skupu u sarajevskoj dvorani “Zetra” pozvao je turske državljane da glasaju za Erdogana, poručivši između ostalog, da im ga je “Bog poslao”.

-Zaista je bilo tužno gledati tu predstavu podaništva bosnjačke politike prema turskom autokrati i to jedino kako bi šef najveće bošnjačke političke stranke u BiH “otkinuo” malo autoriteta od Erdogana. Nažalost, dobar dio i EU je suodgovoran zbog toga što bošnjačka politika traži spas u Ankari, a ne Bruxellesu. Kao što je EU i suodgovorna što je Erdoganov režim poslije prvobitne demokratizacije i EU integracije, skrenuo s puta, ustvrdio je.

No, šteta koju Izetbegović svojim sramnim ponašanjem nanosi i BiH i Bošnjacima daleko je veća nego organičena, kratkotrajna korist, smatra njemački stručnjak.

-Legitimizirao je jednim potezom Dodikov savez sa Moskvom, te dao za pravo onim srpskim i hrvatskim nacionalistima koji desetljećima inistiraju na tome da obrana multietničke države BiH od strane bošnjačke politike nije ništa više od skrivene namjere bošnjačke dominacije Bosnom i Hercegovinom, naglasio je Weber.

Upitan kakve efekte skup na kojem su govorili Erdogan i Izetbegović može imati po BiH, Weber je kazao kako vjeruje da će dugoročni efekat biti puno manji od trenutnog skandala.

-Bio je to skup za jednokratku upotrebu za obje strane – Erdogana i Izetbegovića. No, sumnjam da će taj turski upad u Sarajevu uvjeriti puno Bošnjaka u Erdoganov model “demokracije”, kazao je Weber./HMS/

About the Author
  1. Pingback:WEBER: Namjera bošnjačke politike, podaničke prema Erdoganu, je dominacija BiH | Hrvatsko nebo

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte