Hrvatski Medijski Servis

VUČIĆEV IZASLANIK Božović u Zagrebu govorio kao Milošević

U svom govoru na domjenku Srpskog narodnog vijeća u Novinarskom domu u Zagrebu, Vladimir Božović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije, koristio je iste teze kao i Slobodan Milošević, posebice kad je govorio o navodnoj ugroženosti Srba u Hrvatskoj i namjeri Srbije da ih brani svim raspoloživim sredstvima, stoji u reakciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske na Božovićeve izjave izrečene na današnjem domjenku Srpskog narodnog vijeća.

Takav je diskurs vrijedan svake osude, što je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier učinio i osobno prenio g. Božoviću na prijemu u Novinarskom domu.

Kao što je u svom obraćanju danas na prijemu SNV-a naglasio predsjednik Vlade Andrej Plenković, Hrvatska je nakon pravednog obrambenog rata u kojem je bila žrtva velikosrpske agresije ostvarila slobodu i neovisnost te dalje želi graditi društvo na temelju najviših demokratskih vrijednosti i na poštivanju ljudskih i manjinskih prava, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

Božović Srbima u RH: Matična će vas država braniti svim raspoloživim sredstvima

Na pitanje novinara kako komentira dosta oštar govor predstavnika Republike Srbije na prijamu u Srpskom narodnom vijeću, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako je on tu prije svega došao na poziv predsjednika Srpskog narodnog vijeća, gospodina Pupovca, zaželjeti predstavnicima srpske nacionalne zajednice, pravoslavnim vjernicima sretan Božić i sve najbolje u 2017. godini.

-Politika moje vlade je, kao što znate, politika stabilnosti, tolerancije, dijaloga, politika rješavanja otvorenih pitanja, kvalitetnog odnosa sa svim manjinama koje postoje u Hrvatskoj. One su dio naše parlamentarne većine. Želimo riješiti sva otvorena pitanja sa susjednim zemljama, pa i sa Srbijom. Osobito nam je važno poštivanje hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Ovo je božićno vrijeme. Mislim  kako je važno da sam kao predsjednik Vlade danas bio ovdje i poslao poruku koja je dobro prihvaćena i od metropolita zagrebačko-ljubljanskkog Porfirija i od većine sugovornika koji su ovdje bili. Govore drugih u ovom trenutku ne bih komentirao, istaknuo je Plenković.

Na tradicionalnom prijmu koji u povodu pravoslavnog Božića priređuje Srpsko narodno vijeće u Hrvatskom novinarskom društvu izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije Vladimir Božović u svom je govoru Srbima u Hrvatskoj zaželio da ostvare sva prava po europskim standardima, a koje država Srbija jamči Hrvatima i svim drugim manjinama, poručivši im da će ih matična država u svim problemima i iskušenjima, kada budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima. Hrvatskom vodstvu i građanima uputio je poruku mira, zajedništva te poziv da zajedno grade ekonomski snažno i demokratski stabilno društvo.

Srbija želi najbolje moguće odnose sa Hrvatskom i zato ima ulogu faktora stabilnosti u regiji, što će činiti i u budućnosti. Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promijeniti niti zaboraviti, ali na osnovu povijesnih činjenica, humanosti, zajedničkih temeljnih europskih vrijednosti možemo i moramo mijenjati sadašnjost i budućnost. Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije i neće ni pred kim pognuti glavu, već uspravljena čela i pogleda istinom pravdom i ljubavlju gleda unaprijed u bolju budućnost, poručio je Božović.

Plenković na SNV-u: Hrvatska je vodila obrambeni i pravedni rat

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković pomalo je iznenadio govorom na domjenku SNV-a kazavši:

“Božićno vrijeme i božićni blagdani sigurno su trenuci koji za sve vjernike izazivaju najviše ljubavi i solidarnosti. Ti trenuci bitni su za odnos Hrvata i srpske nacionalne manjine, ali i svih drugih manjina. Vidjeli ste da smo tijekom 2016. godine poslali poruku tolerancije i okrenutosti budućnosti. Hrvatska je članica EU-a i NATO saveza. Hrvatska se obranila u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu gdje smo bili žrtva Miloševićeve agresije. Manjine su ugradile važne aspekte programa ove Vlade, hrvatska država poštuje manjine i uložit će napore da se život manjina odvija na najbolji mogući način. Činjenica je da je 20. stoljeće bilo obilježeno tragedijama, pa vam nalažem obavezu da 2017. godine pokrenemo proces suočavanja s prošlošću. Pitanja su se rješavala tijekom devedesetih godina, a na nama je da taj proces na miran, zakonit način sada započnemo i da se odredimo prema svim pitanjima recentne prošlosti i da ostvarimo široki, društveni i politički konsenzus. To je stav moje Vlade i vjerujem da će u tom procesu predstavnici srpske i drugih manjina dati svoj doprinos. Želim danas svim vjernicima zaželjeti sretan Božić, ugodne blagdane i puno zdravlja u 2017. u duhu međusobne suradnje. Mir Božji, Hristos se rodi!”, rekao je Plenković i dobio ogroman pljesak./HMS/

About the Author
 1. ivan biondić Reply

  “Nema važnijeg zadatka za novu predsjednicu Republike Hrvatske od smišljenog rada na konstituiranju i funkcioniranju Hrvatske kao političke nacije. Zato jedna njena rečenica i odluka da se obraća Hrvaticama i Hrvatima, kao pripadnicima političke nacije, dobar je početak na tom putu. Sadašnje muke i sukobi oko nacije moraju se završiti jasnim političkim programom konstituiranja Hrvatske kao političke nacije. To je toliko važno da se slažem s izjavom prof. dr. Ive Biondića, koji je već prije desetak godina rekao, Hrvatska će biti politička nacija ili je biti neće”.
  (Zdravko Tomac, 7Dnevno, 30. siječnja 2015.)

  ZDRAVKO TOMAC I RAČANOV TESTAMENT

  1. I kod „lijevih“ i kod „desnih“, više nego na simboličkoj razini, valjalo bi razlikovati: između „SRBA U HRVATSKOJ“ Milorada Miše PUPOVCA, s jedne, i „HRVATSKIH SRBA“ Predraga Peđe MIŠIĆA, s druge strane.

  2. Po svemu sudeći, to su dobro znali Ivica RAČAN (i Mate ARLOVIĆ), glede im afirmacije – u čemu je bilo načelno HDZ-SANADEROVO suglasje – tzv. političkog hrvatstva (suvremeno HRVATSKA NACIJA).

  3. Nažalost, ta njihova – u biti izvorno starčevićanska ideja – glede velikosrpskog (vulgo: četničkog) Pupovčevog projekta SRBI KAO KLJUČ (1993.), naišla je na posvemašnji „lijevo-desni“ otklon. Pače, ARLOVIĆA je politički došla glave.

  4. Međutim, upravo je spomenuti Pupovčev KLJUČ središnji agens veleizdajničke (o)pozicijske koruptivno-klijentističke politike „novog smjera“ (2000. do danas). Dakle, ona politike koja je naciju i društvo dovela na rub moralna, društvenog i gospodarskog ponora.

  5. Ako je to tako, onda je – prije svega – posebice glede im totalne dezorijentacije, potrebno ponukati SDP: kako bi se vratili izvornom RAČANOVOM TESTAMENTU, a to je NATIO CROATICA CLAVIS.

  6. S obzirom na to ako je HDZ metaforički „stvorio HRVATSKU DRŽAVU“, zašto SDP ne bi sada metaforički „ostvario HRVATSKU NACIJU“ .
  Štoviše, bio bi to simbolično-autolustracijski čin prvoga reda .

  7. U tom oslobađajućem kontekstu, nakon „Tuđmanove svehrvatsko- pragmatičke“ (HRVATSKA DRŽAVA), otvara se perspektiva „svehrvatsko-stvarne pomirbe“ (HRVATSKA NACIJA), što je opet stvarni TUĐMANOV TESTAMENT.

  8. U čitavoj toj priči – dakle, glede konačne ostvarbe HRVATSKE NACIJE – kao izvorni RAČAN/TUĐMANOV suradnik (svjedok), najviše bi upravo, mogao pripomoći Zdravko TOMAC. I TO (NI)JE (TI)TO!

  STOP PARTITOKRACIJI – SLOBODA HRVATSKOJ NACIJI!

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte