Hrvatski Medijski Servis

VUČIĆ OTVORIO SAJAM GOSPODARSTVA: Mostar je danas centar regije

Foto: Fena

Na otvorenju 21. Mostarskoga Sajma predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je kako je Mostar pokazao da je, odnosno da može biti važno središte za čitavu regiju. Vučić je, kao predstavnik zemlje partnera otvorio ovogodišnji sajam, te je prigodnim rječima pozvao susjedne zemlje iz regije na još bolju suradnju i odnose, javlja izvjestitelj Hrvatskog Medijskog Servisa.

“Radujem se većoj trgovinskoj razmjeni između Srbije i Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i Srbije i Hrvatske, Crne Gore i ostalih zemalja iz regije. Također bih iskoristio priliku da se zahvalim Mostarcima koji su pokazali veliko poštovanje i gostoprimstvo prema nama u ovih nekoliko dana,” dodao je Vučić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je na nešto neformalniji način pozdravio predstavnike drugih zemalja, te kao i Vučić pokazao želju za još boljim susjedskim odnosima. Čović je ukazao na razvoj Mostarskog sajma u 21. godinu koliko se održava. Naglasio je da je BiH zemlja koja teži ka Europskoj uniji i zahvalio se svima koji doprinose da BiH što brže ide u tom smjeru, te ih pozvao da se kroz buduću suradnju nastave kretati u istome smjeru.

“Bosna i Hercegovina je zemlja koja pretendira Europskoj uniji, mi smo prepoznali da je jedini put Bosne i Hercegovine europski put, stoga bih vas zamolio dragi Bojko, dragi Andrej, obzirom da je zemlja Bugarska predsjedatelj Europskim vjećem, a Republika Hrvatska je već uradila puno da mi uopće predamo zahtjev za članstvo, da nam uz potporu prijatelja iz Srbije i Crne Gore, da taj put unutar naše organizacije još dodatno ubrzamo.” kazao je Čović.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je kazao kako je Srbija, svojim dolaskom pokazala da su te dvije države udružene u ekonomiji jače, kompaktnije i da činimo jednu kvalitetnu ekonomsku cjelinu.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak je iskoristila priliku da uruči zahvalnice predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću za njihov doprinos razvitku Mostarskoga sajma, te da sve prisutne uputi u sami sadržaj sajma i ono što se na njemu nalazi.

Podsjetimo da je ovo 21. uzastopni gospodarski sajam koji se održava u Mostaru, a trajati će sve do 14.travnja.

Ove godine zemlja partner mostarskog sajma je Republika Srbija, a na sajmu se predstavlja 60 srbijanskih tvrtki iz svih gospodarskih sektora na više od 900 metara četvornih izložbenog prostora.

Najviše kompanija dolazi iz prehrambene industrije, zatim iz industrije strojeva i opreme, građevinske i tekstilne industrije, kao i elektro i metalne industrije te industrije namještaja.

Zemlja partner se, pored svog ekonomskog predstavljanja, po prvi put predstavlja i kroz kulturni i zabavni program.

Uz Srbiju ove godine na Sajmu su zastupljeni izlagači iz dvadesetak zemalja od kojih su najzastupljenije zemlje regija te Kina, Mađarska i Italija.

Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor.

Sastavni dio mostarskog sajma su i njegove dvije podsajamske manifestacije – Sajam turizma te Sajam knjige i grafičke industrije.

Održat će se i brojne tematske konferencije, forumi, stručni skupovi i B2B razgovori. Među ostalim, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 “Jedan pojas – jedan put”, na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija “Komunikacijski sustavi” u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.//Mate Žulj/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte