Hrvatski Medijski Servis

VOJSKA BIH PRED RASPADOM?: Sve podsjeća na zbivanja u Jugoslaviji 90-tih!

Može li se 8 i 9. siječnja dogoditi raspad Oružanih snaga BiH? Takvu mogućnost ne treba isključiti nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik Vojsku BiH proglasio neprijateljskom i pozvao srpske vojnike na neposluh, piše Hrvatski Medijski Servis. Ovakav Dodikov potez uslijedio je nakon odluke ministrice obrane BiH da odobri učešće samo vojnom orkestru OS BiH na svečanostima obilježavanja Dana RS i to 8. siječanja, što uključuje odavanje počasti i polaganje vijenaca poginulim srpskim vojnicima, no ne i sudjelovanje vojnika na paradi planiranoj za 9. siječnja.

Donoseći kompromisnu odluku ministrica Pendeš nepotrebno se dovela u “unakrsnu vatru” između Banja Luke i Sarajeva. Iz RS je optužena za onemogućavanje sudjelovanja Trećeg pješadijskog puka (Republika Srpska) Vojske BiH u obilježavanju Dana RS, dok je iz Sarajeva tražena njena ostavka uz prijetnje kaznenim prijavama zbog odluke da Vojni orkestar sudjeluju u “nesuatvnom prazniku”. Naime, prema Zakonu o obrani, o uporabi Oružanih snaga BiH odluku donosi Vrhovno zapovjedništvo, a to je Predsjedništvo BiH, a ne Ministarstvo obrane, pa je, čini se, ministrica nepotrebno “istrčala pred rudu”.

Sporenje oko uprabe Oružanih snaga za obilježavanje “spornog” Dana RS može poslužiti kao test što bi se dogodilo u slučaju potrebe za upotrebom Oružanim snaga BiH, u slučaju oružanog napada na Bosnu i Hercegovinu, ugrožavanja njezinog teritorijalnog integriteta i ustavnog poreteka, što je primarna zadaća Vojske BiH. Ako je Vrhovno zapovjedništvo OS BiH (Predsjedništvo BiH) zablokiralo oko odluke koja uopće nije trebala biti sporna, budući je Skupština RS, nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Zakon o Danu RS, donijela novi Zakon, kojeg Ustavni sud nije osporio, možete li zamisliti što bi bilo da Vojska Srbije ili Hrvatska vojska zauzme dijelove teritorija BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH sazvao bi hitnu sjednicu Vrhovnog zapovjedništva. Ishod te sjednice, međutim, ne bi bilo teško predvidjeti; Vrhovno zapovjedništvo nije donijelo odluku o uporabi Oružanih snaga BiH, radi obrane zemelje, jer o tome nije postiglo konsenzus.

I to pokazuje svu apsurdnost Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH. U slučaju rata, onog međunacionalnog kakav je bio prošli, i(li) uključivanja u taj rat susjednih država, ne samo da bi se Vojska BiH raspala na tri nacionalne sastavnice, već bi one ponovo međuosobno zaratile. Zvuči apsurdno, ali iz te perspektive gledano, BiH bi bila sigurnija da nema, nego što ima vojsku.

No, raspad Oružanih snaga BiH, čini se, moguć je i bez rata. Odluče li (srpski) vojnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, zajedno sa svojim zapovjednicima prihvatiti poziv predsjednika RS Milorada Dodika i umjesto u Vojarnu u Banja Luku doći na paradu na banjalučki Trg Krajina, to će značiti da je trećina OS BiH odbila zapovjed Vrhovnog zapovjednika- Predsjedništva BiH. Što Vrhovno zapovjedništvo BiH u tom slučaju može poduzeti? Može pokrenuti disciplinski postupak i otpusti neposlušne vojnike iz vojne službe. Čak i ako bi Predsjedništvo BiH postiglo konsenzus o tome, takvo što značilo bi da Oružane snage ostaju bez jedne od tri svoje nacionalne sastavnice- srpske, a to već ne bi bila Vojska BiH. Predsjedništvo BiH, hipotetički gledajući, moglo bi pokušati ponovo oformiti Treći pješadijski puk, ako bi se usuglasilo o tome, no malo je vjerojatno da bi se srpski mladići odazvali pozivu služiti u vojsci koju predsjednik RS proglasi neprijateljskom, a on je to već učinio.

Nemogućnost Predsjedništva BiH da postigne konsenzus oko uporabe Oružanih snaga BiH, proglašavanje Vojske BiH neprijateljskom i pozivanje srpskih vojnika na neposluh- sve neodoljivo podsjeća na zbivanja u Jugoslaviji 90-tih godina, uoči rata i krvavog raspada zajedničke države. Samo što su tada Hrvatska i Slovenija pozvale svoje vojnike da napuste JNA, koju je preuzeo Milošević i uporabio je za ostvarenje velikorsrpkih planova. Za što bi u slučaju neposluha srpske vojne komponente bio upotrebljen ostatak Oružanih snaga-ne znamo. To zna samo zapovjednica NATO stožera u BiH, brigadna generalica američke vojske Giselle Wilz. Ona je jučer bila i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga BiH, iako BiH još nije članica NATO-a. Za svaku državu koja drži do sebe, to bi bila ponižavajuća situacija. Osim za BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte