Hrvatski Medijski Servis

VOJNA IMOVINA Srbi ne pristaju na knjiženje, nova kriza na pomolu!

Hoće li odluka Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobraniteljstva RS-a u vezi s knjiženjem vojne imovine, a na raniju presudu Suda BiH kojom je naloženo da vojni objekt “Veliki Žep” u Han Pijesku bude uknjižen na BiH otvoriti put ka stupanje na snagu Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP), te hoće li doći do nove velike političke krize zbog protivljenja RS-a vidjet će se vrlo skoro, piše Hrvatski Medijski Servis.

Dosadašnje reakcije iz tog entiteta idu u smjeru osude ovakve odluke te se ističe kako je na sceni otimačina teritorija. Drugi idu i dalje te navode kako RS neće provesti ovu odluku. Bošnjačke stranke pak naglašavaju kako se odlukom omogućuje knjiženje i ostalih vojnih lokacija na razinu države.

Uzevši u obzir činjenicu da je knjiženje vojne imovine jedan od uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP) jasno je kako je daljnji napredak BiH u tom smislu ovisan upravo od razrješenje ove situacije, piše HMS.

Dodaju tomu kako RS oko NATO saveza ima jasan stav, a  to je da građani tog entiteta trebaju donijeti odluku na referendumu i dolazimo do zaključka u kojem je situacija i više nego neizvjesna. U ovom se trenutku ne zna tko bi i kako trebao uknjižiti objekt u Han Pijesku, a da je tomu tako svjedoči i stav Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS kako nema uvjeta za provedbu presude Suda BiH o upisu imovine u Han Pijesku. Navode kako je zahtjev stigao, ali je bio odbijen kao neosnovan, baš kao i uložena žalba. Također, postupajući u prvostupanjskom i drugostupanjskom upravnom postupku, u zakonu predviđenim rokovima, utvrđeno je da postoje određene manjkavosti u presudi Suda BiH, te da navedena presuda nije provediva u evidencijama o nepokretnostima koje vodi Uprava, odnosno Područna jedinica Han Pijesak.

RS: Otimačina

Predsjednik RS-a Milorad Dodik poručio je kako je ova odluka izravno usmjerena protiv RS-a te je podsjetio kako postoje brojne ranije odluke koje su bile antiustavne i političkog karaktera. Također, naglasio je kako nema pravnog osnova za knjiženje imovine jer ne postoji niti jedan zakon koji kaže da BiH ima imovinu. S druge strane, naveo je kako ova odluka zadire u Dayton budući da RS ima 49 posto teritorije, dok bi primjenom odluke omjer iz daytonskog sporazuma bio narušen.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović upozorila je kako je ova odluka dokaz kako je na djelu otimačina teritorija Republike Srpske. Pritom je naglasila kako se radi o sinkroniziranoj akciji u kojoj sudjeluju dijelovi međunarodne zajednice, kao i razina BiH, a čiji je cilj usmjeren na razvlašćivanje RS-a.

Komentirajući situaciju ona je dodala kako za ovakvu odluku ne postoji uporište ni u Ustavu, ni u Daytonskom sporazumu.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu državnog Parlamenta Dušanka Majkić kazala je se kako se odbijanjem apelacije Pravobraniteljstva RS-a pristupilo otimanju teritorija RS-a. Navela je kako su i dosadašnje odluke bile protiv RS-a, no kako je ova posljednja, u kojoj se apelacija odbila, sve iznenadila. Pritom je upozorila kako se njome mimo zakona i suprotno daytonskom Ustavu omogućuje da se sva perspektivna imovina koja se nalazi na prostoru Republike Srpske uknjiži na BiH. No, posebno je navela članke 73 i 74 Zakona o obrani u kojima se opisuje postupak prijenosa imovinskih prava, a prema kojem je potreban potpis entitetskih vlada na svaki sporazum i odluku.

O odluci Ustavnog suda BiH, također, je govorio i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić koji je kazao kako ovo neće biti ni prva ni posljednja neprovedena odluka ovog suda.

Što kažu Bošnjaci?

Na ovu informaciju reagirali su iz Stranke za BiH naglasivši kako su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a.

-Odluka Apelacijskog vijeća BiH je konačna i izvršna. Ovo je točka na ”I” za knjiženje ne samo objekta Veliki Žep u Han Pijesku, nego po principu precendentnog prava, moguće je svu vojnu – državnu imovinu knjižiti na njenog stvarnog vlasnika – državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružnih snaga BiH. Očekujemo da će Predsjedništvo BiH, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga hitno obavijesti generalnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a za BiH. Na ovaj način ispunjen je i posljednji Talinski uvjet iz 2009. godine. Podsjećamo da se u Talinu  Haris Silajdžić kao član Predsjedništva BiH uspio izboriti za aktivaciju MAP-a, a da ni osam godina nakon toga još ništa nije urađeno, naveli su iz Stranke za BiH./M.I./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte