Hrvatski Medijski Servis

VLADA SBŽ: Utvrđen Prijedlog proračuna za 2018. godinu

Vlada Srednjobosanske županije utvrdila je u četvrtak Prijedlog proračuna za 2018. godinu, u iznosu od oko 200,9 milijuna maraka, od čega je najveći dio, ukupno 112,5 milijuna maraka, predviđen za plaće, naknade i doprinose državnih službenika i ostalih proračunskih korisnika, prenosi Fena. 

Ministar financija Zoran Marković kazao je novinarima kako su, u odnosu na nacrt, u prijedlogu proračuna uvećana sredstva za sport i kulturu, za koje je predviđeno po 700.000 maraka.

– Ovaj proračun je i socijalni i razvojni. Nastojimo podržati našu ekonomiju i sva sredstva koja izdvojimo idu u potrošnju, pa u razvoj, a zatim se opet vrate nama – kazao je Marković.

Premijer Tahir Lendo smatra kako je prijedlog proračuna za iduću godinu stabilizirajući te da pruža garanciju da će svi korisnici proračuna moći normalno izvršavati svoje funkcije.

– Nadamo se da ćemo, kao i do sada, imati funkcionalan i stabilan kanton, kako ekonomski, tako i politički – rekao je Lendo, dodavši da akumulirani deficit trenutno iznosi između 25 milijuna i 35 milijuna maraka te da se nada kako će o u narednom razdoblju biti saniran.

Vlada je danas, među ostalim, utvrdila rebalans proračuna za ovu godinu, te razmatrala Informaciju o pripremanju odgovora na tužbe po osnovu isplate razlika za naknade za prijevoz.

Kako je rečeno, kolektivnim ugovorom, ali i zakonom, državni službenici će u 2018. godini dobiti pravo na naknadu troškova za prijevoz, ukoliko stanuju na udaljenosti većoj od dva kilometra, dok je to do sada bilo četiri kilometra.

– Sve zakonske obveze trebamo isplatiti. Međutim, za učenike je ostala naknada za udaljenost od četiri kilometra, ali sada i za njih uvodimo dva kilometra, jer je glupo da odraslima plaćamo, a da djeca pješače – kazao je ministar Marković.

Na sjednici su se danas mogla čuti upozorenja da postoje državni službenici koji zloupotrebljavaju mogućnost naknade za prijevoz te da, kako bi je dobili, prijavljuju prebivališta u drugim gradovima.

– Nažalost, to se događa, iako ova županija izdvaja značajna sredstva za te namjene. Mi nismo bili pristalice da se naknade isplaćuju za udaljenost od dva kilometra, nego da ostane četiri, kao i za učenike. Međutim, to su prihvatili svi kantoni u Federaciji BiH, a onda i mi u cilju kooperativnosti – kazao je premijer Lendo.

Članovi Vlade razmatrali su i Informaciju o podnošenju tužbi za isplatu regresa za 2016. i 2017.godinu od članova Samostalnog sindikata uposlenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova, a istaknuto je, među ostalim, da se tužbe pokreću unatoč tome što su sindikati s Vladom potpisali sporazum kojim pristaju na isplatu umanjenih regresa.

Raspravljajući o mogućnostima oslobađanja socijalno ugroženih branitelja od kupovine zdravstvenih markica, Vlada je zadužila županijsku upravu za branitelje, Službu za zapošljavanje i Zavod za zdravstveno osiguranje da pripreme kriterije i spisak osoba koje bi, eventualno, bile oslobođene te obveze. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte