Hrvatski Medijski Servis

Vlada HNŽ-a dala suglasnost na prijedlog kolektivnog ugovora u zdravstvu

Na današnjoj 82. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je Izvješće o izvršenju županijskog Proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2018. godine, doznaje se u četvrtak iz Vlade HNŽ-a.

Javni prihodi i primici Hercegovačko-neretvanske županije za razdoblje od 1.1 do 31.3. 2018. godine ostvareni su u iznosu 96,79 posto u odnosu na plan prihoda, dok su ukupni ostvareni rashodi za isto razdoblje iznosili 84,44 posto.

Obrazlažući Izvješće o izvršenju Proračuna, istaknuto je kako se iz pokazatelja može nedvojbeno konstatirati da je Proračun za 2018. godinu realno planiran.

Također, ukazano je na realno i racionalno trošenje proračunskih sredstava, što doprinosi redovitosti svih plaćanja iz Proračuna i činjenicu da se plaće proračunskim korisnicima isplaćuju do desetog, a ostala plaćanja do petnaestog u mjesecu.

Vlada je, uz to, usvojila i Zaključak o usklađivanju rashoda s prihodima za razdoblje od 1.7. do 31.7.2018. godine i operativni plan za mjesec srpanj. Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti na prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a kao i uvjetima i roku primjene. Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade sutra će potpisati Kolektivni ugovor s predstavnicima sindikata. U sklopu nastavka postupka nabave poslovnog prostora Hotel Ero, Vlada je usvojila Odluku o kreditnom zaduženju kod Razvojne banke BiH za iznos od 11 milijuna maraka, s rokom otplate pet godina i kamatnom stopom 2,5 posto. Na ovaj način, Vlada će vrlo povoljno osigurati sredstva potrebna za završetak postupka kupnje. Vlada je donijela Odluku o dodjeli novčanih sredstava iz Proračuna HNŽ za 2018. godinu za sufinanciranje Projekta “Nabava i ugradnja videonadzornog sustava snimanja javnih cesta i javnih površina na području naselja Međugorje-Bijakovići, općina Čitluk” u iznosu 30.000 maraka.

Iz resora Ministarstva za pitanja branitelja, Vlada je donijela niz Odluka: Odluku o odobravanju novčanih sredstva iz Proračuna HNŽ za 2018. godinu za obilježavanje značajnih datuma, Odluku o odobravanju novčanih sredstava za pokrivanje troškova ekshumiranja poginulog branitelja, potom Odluku o odobravanju novčanih sredstava za izgradnju spomen obilježja, te Odluku o odobravanju novčanih sredstva za pokrivanje troškova liječenja branitelja i članova njihovih obitelji za koje je osigurala 22. 246 maraka.

Također, Vlada je donijela i Odluku kojom dva putnička vozila u vlasništvu Ministarstva za pitanja branitelja dodjeljuje ustanovi “Centar za socijalni rad Grada Mostara” i “Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB” Mostar. S ciljem konačnog rješenja kvalitetnog napajanja električnom energijom područja Blidinje – Risovac – Mluša na području općine Prozor-Rama i Jablanica, Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dalekovoda DV 35 kV. Vlada je usvojila i Izvješće o radu inspektorata Ministarstva gospodarstva za razdoblje od 1.1. do 30.6.2018. godine, u kojem su istaknute najčešće pojave kršenja propisa i problema u pojedinim područjima nadzora, te dati prijedlozi za poboljšanje učinkovitosti. Ukazano je na potrebu još snažnije suradnje s drugim mjerodavnim tijelima. Usvojeno je i Izvješće o planu i realiziranju proljetne sjetve za 2018. godinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Iz prikupljenih podataka razvidno je kako je ukupna sjetvena površina u proljetnom roku 2018. veća za 94ha nego u 2017. godini. Povećanje se najvećim dijelom odnosi na grupu povrtnih kultura.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila i Odluku o iznosu najniže plaće za zaposlenike koji primaju plaću izravno iz Proračuna HNŽ-a. Odlukom je utvrđeno da najniža plaća u 2018. godini iznosi 521,40 maraka./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte