Hrvatski Medijski Servis

VLADA F BiH: Za rješavanje stambenih pitanja mladih 10 milijuna KM

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu, Union banci d.d. Sarajevo odobrila kredit iz sredstava po subordiniranim uvjetima iz sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2018. godinu – „Ostala domaća pozajmljivanja“, u iznosu od 10.000.000 KM, koja će biti korištena za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja. Ova sredstva odobrena su Banci na kreditnoj osnovi s rokom dospijeća od 20 godina i kamatnom stopom 0,10 posto godišnje (fiksno), prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na ovaj način Vlada FBiH nastoji doprinijeti rješavanju egzistencijalnih pitanja stanovništva, što će utjecati da mladi i obrazovani ljudi ostaju u zemlji.

Važno je i da se na ovaj način jača keditni potencijal Banke i mogućnost ponude dugoročnih kredita stanovništvu, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Također, ovo će doprinijeti zadržavanju društveno odgovornog pristupa kreditiranju, boljem korištenju ostalih dostupnih izvora financiranja usljed efekata optimizacije ročne strukture aktive i pasive Banke i višestruko povećati efikasnosti korištenja vlastitih izvora.

Provedba presude Ustavnog suda FBiH

Vlada Federacije BiH je, s ciljem provođenja presuda Ustavnog suda FBiH, danas izmijenila i dopunila odredbe dva federalna zakona iz oblasti stambenih odnosa.

U prvom slučaju, utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, čime su ispoštovane i provedene presuda Ustavnog suda FBiH od 24.6.2008. i 11.4.2017. godine koje su donesene zbog povrede prava na lokalnu samoupravu.

Utvrđivanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, provedena je presuda Ustavnog suda FBiH od 11.4.2017. godine kojom je utvrđeno da je dosadašnjim odredbama povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Stari Grad Sarajevo.

Za sufinanciranje ruralnog razvoja 724,140 KM

Federalna vlada je za sufinanciranje projekta ruralnog razvoja odobrila izdvajanje sredstava iz Proračuna Federacije BiH u ukupnom iznosu od 724,140 KM.

Za Razvoj ruralnog poduzetništva za I i II kvartal 2018., izdvojeno je 486.500 KM, dok je za sufinansiranje Projekta razvoj ruralne konkurentnosti izdvojeno 237.640 KM.

Za realizaciju ovih odluka zadužena su federalna ministarstva finansija i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Za zatvaranje kolektivnih cenatara 145.000 KM

Federalna vlada odobrila je izdvajanje iz Proračuna Federacije BiH za 2018. godinu 145.000 KM za sufinansiranje Projekta CEB II – Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja za I i II kvartal 2018. godine.

Ova sredstva će biti isplaćena s pozicije izdataka za kupovinu dionica privatnih poduzeća i učešće u zajedničkim ulaganjima – Učešće Vlade u projektima koje financira međunarodna zajednica Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Projekt „CEB II – Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja” ukupno je vrijedan 79,80 milijuna KM, od čega su kreditna sredstva 79,23 milijuna KM, a proračunska 0,57 milijuna KM./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte