Hrvatski Medijski Servis

VINKOVIĆ: Presuda “šestorki” pravno neutemeljena, svaki bi je sud oborio

Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković rekao je kako presuda Haškog suda bosansko-hercegovačkoj šestorci ne odgovara činjeničnom stanju i nema nikakvu pravnu podlogu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Nakon posljednje presude Haškog suda koja bi za Hrvatsku mogla imati dalekosežne pravne i političke posljedice, Hrvatski državni vrh je u svojevrsnoj diplomatskoj ofenzivi. Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je u SAD-u, sutra će govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.  Za to vrijeme premijer RH Plenković u Mostaru, u misiji smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata, zabrinutih zbog mogućih posljedica presude Haškog suda šestorici u slučaju Herceg Bosna.

Tihomir Vinković je istaknuo kako se interes stranih medija za ovaj slučaj pojavio tek nakon samoubojstva generala Praljka. Rekao je da presuda ne odgovara činjeničnom stanju, a da pravno nema nikakvu podlogu. Recimo, oni ne sude za agresiju. Agresiju niti u jednom trenutku ne spominju. Ali kažu da je Hrvatska de facto okupirala teritorije BiH preko posrednika, a to je HVO. Ako slijedimo to pravilo, uz obrazloženje da je Hrvatska naoružavala, opremala i uvježbavala HVO. Tada istu činjenicu da je 90 posto oružja koje je imala Armija RBiH dopremila Hrvatska, da su se njihovi časnici uvježbavali u Hrvatskoj, ranjenici liječili u Hrvatskoj. Isti taj teritorij koji je držala Armija RBiH u tom trenutku, ako slijedimo logiku presude, onda je Hrvatska bila okupator cijelog dijela BiH koji nije bio pod nadzorom Republike Srpske, rekao je Vinković i dodao kako udruženi zločinački pothvat ne postoji u međunarodnom pravu.

U slučaju šestorke udruženi zločinački pothvat podijeljen je u tri dijela. Treći dio je najsporniji. On kaže kako samom činjenicom da si dijelio isti cilj s nekim ljudima koje nisi ni poznavao, ti si kriv i dio si zajedničkog zločinačkog pothvata. Govorilo se da će to biti odbačeno. Njega ne priznaju ni Međunarodni stalni sud, niti Sud za Ruandu i Kambodžu. Oni to potpuno odbacuju. A šestorci je baš presuđeno po tom trećem dijelu.  Tu smo vidjeli neke katastrofalni prijevode. Prevoditelji su neke dijelove interpretirali. I ti prijevodi su degutantni. Neke psovke koje su uobičajene u komunikaciji su prevedene kao naredbe za silovanje.  Prema tome su neki ljudi osuđeni. Presuda nema pravno nikakvog značenja. Svak sud, recimo sud za ljudska prava u Strasbourgu, bi je oborio, rekao je Vinković.

Davor Ivo Stier rekao je kako Sud nije doprinio miru i pomirenju. Ključni razlog je što da nije presudio najodgovorijima za rat i agresiju na RH i BiH. Slobodan Milošević je umro prije presude, dok je general Vasiljević postao suradnik Tužiteljstva odnosno svjedok, rekao je Stier. Hrvatska, ističe Stier, odbacuje bilo kakvu insinuaciju da je bila agresor.

Tihomir Vinković je dodao kako prema presudama Suda Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko niti jednom nisu spomenuti kao dio zajedničkog zločinačkog pothvata ni kao krivci za zločine i da Hrvatska ne može odgovarati za zločine. Ali je u jednoj rečenici presude spomenuto da je Franjo Tuđman dijelio njihove ciljeve, ciljeve zajedničkog zločinačkog pothvata. Svaki pravnik na nekom normalnom Sudu to može osporiti, kaže Vinković.

Davor Ivo Stier ističe kako u Bosni i Hercegovini vlada pravna nesigurnost jer se u toj zemlji za procesuiranje ratnih zločina koriste dva različita standarda. Jedan je Kazneni zakon iz 2003. po kojem se uglavnom sudi Hrvatima, a drugi je zakon iz bivše SFRJ, a “po tom blažem zakonu” se uglavnom sudi Bošnjacima. Takva politizacija pravosuđa je ugroza i samoj sigurnosti BiH, istaknuo je Stier.

Tihomir Vinković ističe kako treba stalno isticati kako su Hrvati u BiH konstitutivan narod jer ih se “počelo tretirati kao marginalnu manjinu” te kako Hrvatska mora učiniti sve kako bi zaštitila prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ključno je, dodaje Stier, da se Hrvatima kao jednom od tri konstitutivnih naroda BiH zajamči puna ravnopravnost koja podrazumijeva izbor legitimnih predstavnika, njihovu ravnomjernu zastupljenost na svim razinama vlasti i zato je potreba reforma izbornog zakona. Treba poslati poruku Hrvatima  u BiH da je Hrvatska zainteresirana za stabilnost zemlje i za njihov ostanak u BiH – i to će svakako biti poruka premijera u Mostar i to je svrha njegova puta, istaknuo je Stier./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte