Hrvatski Medijski Servis

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo prijedlog Moskve: Nećemo osuditi napad na Siriju

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je počelo hitnu sjednicu posvećenu Siriji na zahtjev Rusije koja traži osudu zapadnjačkih napada na režim sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada zbog njegovih napada kemijskim oružjem na vlastiti narod.

Rusija je predložila donošenje nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti kojom bi se osudila “agresija SAD-a i njezinih saveznica na Sirijsku Arapsku Republiku kojom se krše međunarodno pravo i UN-ova povelja”, prenosi Index.hr.

Da bi rezolucija bila usvojena potrebno je devet glasova za i izostanak veta Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i SAD-a.

U 20 sati agencije su objavile kako je Rusija poražena u svom naumu da Vijeće sigurnosti osudi zračne napade na Siriju.

Moskovsku rezoluciju podržale su samo tri zemlje – sama Rusija te Kina i Bolivija. Osam zemalja glasalo je protiv – Francuska, Velika Britanija, SAD, Obala Bjelokosti, Kuvajt, Nizozemska, Poljska i Švedska.

Četiri zemlje bile su suzdržane – Etiopija, Peru, Kazahstan i Ekvatorijalna Gvineja.

“Danas je jako tužan dan za svijet. Povelja Ujedinjenih naroda je prekršena”, rekao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte