Hrvatski Medijski Servis

VIDEO/ ROGIĆ: SIP ima zakonsko uporište za određivanje broja izaslanika za Dom naroda

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić. Screeanshot Naša tv

Središnje izborno povjerenstvo BiH ima zakonsko uporište za određivanje broja izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih za Dom naroda Federalnog parlamenta, izjavio je član SIP-a Vlado Rogić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Mi ne samo da imamo zakonsko uporište nego imamo i obvezu preciziranu u članku 10. 12 Izbornog zakona da nakon svakog popisa stanovništva odredimo broj izaslanika iz županijskih skupština u federalni Dom naroda, izjavio je Rogić, gostujući u Dnevniku Naše tv.

Rogić je izrazio nadu kako će parlamentarne političke stranke postići dogovor kako bi SIP-u olakšali donošenje pravilnika ili odluke, kao podzakonskog akta, kojima bi se definirao broj izaslanika konstitutivnih naroda i ostalih, nakon što je Ustavni sud BiH, po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim i stavio izvan snage odredbu Izbornog zakona prema kojima se iz svake županije bira po jedan izaslanik svakog konstititutivnog naroda i ostalih, kao i odredbu koja je precizirala broj izaslanika iz svakog naroda iz svake županije.

Rogić je kazao kako i dalje postoji mogućnost ukoliko se političke stranke dogovore usvajanja izmjena Izbornog zakona koje se odnose na posredne izbore, odnosno izbor izaslanika u Federalni dom naroda.

-Naravno, ukoliko to bude politička volja svih političkih čimbenika u BiH, ako se to donese u redovnitoj zakonskoj proceduri u Parlamentu BiH, mi u SIP nećemo imati drugo nego postupati po novom izbornom zakonu odnosno takvim odredbama. Međutim, teško je vjerovati i mislim da ne može biti izmjena izbornog zakona s obzirom da su proglašeni izbori. Mi smo donjeli tu odluku i u tom smislu je apsolutno sada neopravdano očekivati izmjene Izbornog zakona. Jer, dobre prakse ne samo kod nas u BiH nego i Venecijanske komisije i OESS-an kažu da se u godinama izbora ne mjenja Izborni zakon, ne mjenjaju izborna povjerenstva, a mi to u SIP-u kažemo da se ne mjenja od dana proglašenja izbora do dana izbora kako bi svi čimbenici imali podjednaka pravila za nastupanje u izbornom procesu, kazao je Rogić.

U posljednje vrijeme puno se špekulira kad ističe mandat Domu naroda fedralnog parlamenta.

-Članak 1 3 a Izornog zakona BiH je tu nedvosmislen. Dakle mandat zastupnika odnosno izabranih dužnosnika traje 4 godine. Definirano je da on svoju dužnost preuzima proglašenjem u Službenom listu BiH. Dakle, danom objave u Službenom listu i protekom 4 godine ističe mandat zastupniku, odnosno izaslaniku, kazao je Rogić.

Nekoliko stranaka u Parlamantu BiH tražilo je tehničko unaprijeđenje izbnornog procesa u BiH to na kraju nije usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH. Upitan kako komentira te zahtjeve i hoće li biti nekih novina na izborni dan, sedmog listopada, tijekom glasačkog procesa i tijekom brojanja glasova, Rogić je kazao kao se u medijima često tvrdi kako je SIP protiv uvođenja novih tehnologija i protiv svega onoga što u naprednom svijetu te tehnologije donose i omogućavaju.

-Naravno da smo se mi u SIP-u puno založili i utvrdili kako bi otprilike trebao izgledati taj izborni proces uz poboljšanje u tehničko tehnološkom smislu. Mi nikako nismo protiv uvođenja novih tehnologija, na tome smo puno radili. Međutim, mi smo zato da taj proces ide svojim tijekom kako smo to i zacrtali. A taj tijek glasi da SIP zajedno s ostalim čimbenicima donese Akcijski plan koji će biti utvrđen u Vijeću ministara i nakon donošenja strategije i Akcijskog plana da se odredimo koja je vrsta novih tehnologija moguća, koliko bi to koštalo i da kao odgovorni ljudi uđemo u nove tehnologije odnosno poboljšanja tog izbornog procesa, kazao je Rogić.

On je kazao kako je bilo zahtjeva da se s uvođenjem novih tehnologija ide odmah, što nije, kaže, bilo moguće ostvariti, jer nije ispoštovana odredba o formiranju Akcijskog plana, niti o formiranju Strategije te da za tako velik i skup projekt nije postojao ni jedan pilot projekt.

-Vi znate da sve nove tehnologije trebaju se ispitati. Međutim mi ćemo se, nadam se, susresti sa novim tehnoogijama u nekom budućem razdoblju na lokalnim izborima 2020. godine. Ali to sve treba normalno i ispitati putem pilot projekata i isto tako jasno isfinancirati jer to nisu mala novčana sredstava, kazao je Rogić.

On je napomenuo kako će nekih novina na izborima 7. listopada, ipak, biti.

-Imat ćemo novi način ispunjavanja glasačkih listića s olovkama koje će pripremiti SIP. One će biti plave boje. I te olovke će se skloniti sa stola nakon procesa završetka glasovanja u 19 sati, da ni jedan član biračkog odbora ne može imati plavu olovku i da se u proces prebojavanja uđe samo sa listićima i onim potrebnim materijalom koji su potrebni da bi predsjednik biračkog odbora u večernjim satima, nakon zatvaranja birališta, mogao popuniti obrasce. Oni će se popunjavati isključivo crvenom olovkom kako ne bismo dolazili u tu poziciju da nam se olovke mješaju. To je jedna od novina, kazao je Rogić.

Druga novina odnosi se na rok u kojem trebaju stići glasački listići poštom iz inozemstva.

-Kao što znate do sada je taj rok bio 2 dana za čekanje glasačkih listića iz inozemstva. Sad smo taj rok produžili na 5 dana i nadamo se da će ovaj put glasači iz inozemstva imati jedan duži rok i neće biti prigovora kojih je bilo.

Mi ćemo obrasce PR-P 2 u inozemstvo dostaviti na one adrese glasačima koji su glasovali na proteklim izborima. Oni će moći popuniti te obrasce ili ukoliko do sad nisu glasovali popunit će obrasce PR- P 1 potpisati se, kao što se potpisuju na identifikacijskog ispravi s kojomo će glasovati odnosno čiji preslik dostavljaju nama u SIP u privitku ovog obrasca PR P 1 ili PR P 2 i to trebaju učiniti zaključno sa 24. srpnja, jer nakon toga dana nećemo više primati prijave iz inozemstva za glasovanje, kazao je Rogić u Dnevniku Naše tv./HMS/

About the Author
  1. Pingback:Koliko je “mostarizacija” Bosne i Hercegovine zaista moguća? - Istinomjer

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte