Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO/PREDSJEDNICA HRVATSKE U N. BILOJ, VITEZU I ŽEPČU: Ostanite ovdje Hrvatska će vam pomoći

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prigodom boravka u Žepču obećala je kako će se osobno založiti za veću financijsku pomoć Hrvatske Hrvatima u BiH, kako bi oni ostali na ovim prostorima i ovdje gradili svoju budućnosti, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ovdje sam zbog svih vas u Bosni i Hercegovini, zbog Bosne i Hercegovine, druge domovine hrvatskog naroda, ali i u ime Hrvatske, susjedne i prijateljske države, vođena ne samo predsjednčkom dužnosću već dubokim osjećajima prema ovoj zemlji. Znam da se moraju rješti mnoga politička pitanja, ali isto tako pred nama je zadaća osigurati opstanak i ostanak ljudi na ovim prostorima, za njihov prosperitet, bolji život. A to podrazumjeva ne samo uređenje političke strukture već i otvaranje novih radnih mjesta, zapošljavanje, izgradnju cestovne i druge infrstrukture.I uz vjeru u svoj kraj, svoju domovinu jedino tako možemo osigurati da nam mladi trajno ostaju na ovim prostorima u BiH i RH, kazala je Grabar Kitarović okupljenima u Katoličkom školskom Centru “Don Bosco” o Žepču.

“Ostanite ovdje, Hrvatska će vam pomoći”

Hrvatska predsjednica naglasila je kako je posebno važno osigurati kandidacijski status, a potom i članstvo BiH u Europskoj uniji, jer će to osigurati bolji život svima.

-Hrvatska je dosita uz vas, Hrvatska će uvijek biti uz vas, Hrvatska će nastojati pomagati, a ja ću se isto tako sa svoje strane založiti se kako se Hrvatska opravlja od recesije, da se sve više financijskih sredstava izdvaja i ovdje za život vas ovdje u BiH, ne samo Hrvata, već i svih ostalih. Želim vam puno uspijeha, puno zdravlja i da ostanete tu, kazala je predsjednica Hrvatske prigodom boravka u Žepču.

Ispred zgrade općine hrvatsku predsjednicu dočekao je načelnik Žepča Mato Zovko, koji ju je kratko upoznao sa stanjem u ovoj općini.

Obilazak bolnice u Novoj Biloj

Drugi dan posjeta BiH, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović s brojnim izaslanstvom, počela je u Novoj Biloj, gdje je posjetila Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“, dar Republike Hrvatske Hrvatima u srednjoj Bosni ali i svim građanima koji žive na tim prostorima. U ovu bolnicu Hrvatska je do sada uložila više od 120 milijuna kuna i u nekim je medicinskim aspektima u samom vrhu bosanskohercegovačke medicine, navodi Vitez. info.

Hrvatska predsjednica je dočekana burnim pljeskom i cvijećem od okupljenog bolničkog osoblja koje ju je, u jednom trenutku, dugotrajnim pljeskom, povicima, ovacijama…, „natjeralo“ da se „otme“ osiguranju i dođe pozdraviti veliku skupinu koje je svojim dolaskom, očito bilo, oduševila, da se s njima pozdravi, fotografira.

Domaćim predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u tek dvadesetminutnom posjetu bio je  ravnatelj Bolnice promarius dr. Velimir Valjan, a posjet je iskorišten za razgledanje šeste lamele Bolnice koja je upravo u završetku izgradnje i opremanja. Investicija je to vrijedna preko 2 milijuna KM, što u najvećoj mjeri financira upravo Vlada Republike Hrvatske i ujedno je u proteklih nekoliko godina i najveća investicija u Javnom zdravstvu u Srednjobosankoj županiji. Bolnica će dobiti novih 1250 metara četvornih korisnog prostora, mjesto za transfuziologiju, cistologijui patologiju, 25 dodatnih polivalentnih bolničkih ležaja, 30 novih djelatnika, uglavnom medicinske struke… Novobiljanska bolnica trenutno ima 185 uposlenih, 47 liječnika različitih specijalnosti…

Susret s načelnicima u Vitezu

Nakon Nove Bile, predsjednica Republike Hrvatske u Vitezu, u Franšiznom centru  sastala se s općinskim načelnicima i predsjednicima općinskih vijeća općina Srednjobosanske županije iz reda hrvatskog naroda, a razgledala je i prostor budućeg Konzularnog predstavništva Republike Hrvatske koje će uskoro biti otvoreno u Vitezu.

Otkazan posjet Gučoj Gori

Protokolom je bilo predviđeno da će predsjednica u četvrtak ujutro prvo posjetiti Franjevački samostan U Gučoj Gori, no taj je posjet otkazan u zadnji tren, a kasnije se saznalo radi protokolom neplaniranog  posjeta Ahmićima i Križanćevu Selu, gdje se predsjednica poklonila bošnjačkim i hrvatskim žrtvama ova dva velika stratišta.

Nakon službenog ručka i razgovora s općinskim dužnosnicima Srednjobosanske županije, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se uputila ka Žepču, odakle će nastaviti prema Usori, te Derventi i Orašju

Protokol posjeta hrvatske predsjednice Lašvanskoj dolini bio je vrlo „stisnut“, uz jake mjere osiguranja. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte