Hrvatski Medijski Servis

VIDEO “PAKAO NA ZEMLJI” Pogledajte kako izgleda Raka, glavni grad “Kalifata”, nakon oslobađanja od ISIL-a

Nakon službene objave o konačnom porazu ISIS-a u Raki, objavljene su prve snimke uništenog grada koji su bivši stanovnici opisali kao “pakao na Zemlji”.

Bitka za grad bila je prava humanitarna katastrofa za civile. Oko 270 000 stanovnika je protjerano tijekom četveromjesečne ofanzive, a one koji su ostali ISIS je koristio kao ljudski štit ili pogubljivao na brutalne načine na gradskom trgu.

“U posljednjih pet mjeseci u Raki je ubijeno najmanje 1300 civila”, objavila je nadzorna organizacija Airwars. Tijekom kolovoza “koalicija je u prosjeku svakih 8 minuta izvodila napad”, a taj broj se povećao u sljedećih dva mjeseca.

Lokalne nadzorne skupine procijenile su da je ubijeno više od 1800 civila, a Sirijski opservatorij za ljudska prava je objavio da je 80 posto grada potpuno uništeno. Protjerani stanovnici opisali su Raku kao “pakao na Zemlji”:

“Ne mogu biti sretan zbog ovakvog oslobođenja, kada vidim što se dogodilo mom gradu. Raka je hrpa ruševina, to više nije grad”, izjavio je aktivist Mazen Hassoun, prenosi Index.hr.

CNN je objavio reportažu iz razorene Rake u kojoj novinarka opisuje toliko uništenje da se “ne može vidjeti ni traga životu koji se ovdje nekad odvijao”. Još uvijek je zabranjen pristup mnogim područjima zbog straha da se ispod ruševina nalaze eksplozivi.

Sirijske demokratske snage postavile su svoje zastave i zauzele trg na kojem je nekada ISIS izvršavao brutalna smaknuća, uključujući odrubljivanje glava. Iako je koalicija proslavila pobjedu, najteži zadatak je tek pred njima, a to je obnova društva i grada u koji se većina izbjeglog stanovništva ne može vratiti./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte