Hrvatski Medijski Servis

VIDEO Najgora oluja u 60 godina poharala otočje Tongu, ciklon Gita nosio sve pred sobom

Najgora oluja u posljednjih 60 godina poharala je pacifičku otočnu državu Tongu, javljaju svjetski mediji.

Ciklon četvrte kategorije nazvan Gita pogodio je sinoć otočnu državu Tongu, koja je ranije proglasila izvanredno stanje zbog upozorenja na moguću najsnažniju oluju u svojoj povijesti. Očekivalo se da će ojačati do pete kategorije prije nego stigne do Tonge.

Snažni vjetrovi brzine oko 230 kilometara na sat trgali su krovove s kuća i čupali električne stupove iz zemlje. Mediji javljaju da je više od polovice svih kuća i zgrada u državi uništeno ili oštećeno. Uništena je i zgrada parlamenta, koja je bila starija od 100 godina, prenosi Index.hr.

“Vjetar je bio užasan. Čuli smo kako diže krovove s kuća. Mislim da su mnogi ljudi sinoć bili očajni”, izjavila je Mary Fonua za Radio New Zealand. Meteorološke službe objavile su da je Gita najgora oluja koja je pogodila Tongu od početka modernog mjerenja.

Ciklon Gita sada se kreće prema Fidžiju i stručnjaci predviđaju da će tijekom dana ojačati do najviše, pete kategorije. Međutim, ne bi trebao pogoditi najgušće naseljena područja. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte