Hrvatski Medijski Servis

VIDEO / LJUBIĆ: BiH je dijete s konceptualnom greškom, koju su roditelji pogrešno liječili

Dr Božo Ljubić

Gosti političkog magazina “Argumenti”, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH dr. Božo Ljubić, predsjednik HAZU BiH, akademik Božo Žepić, savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dejana Vanjek i sociolog Ivan Vukoja iz Instituta za društveno- politička istraživanja raspravljali su o tome kako riješiti Hrvatsko pitanje, uoči znanstveno-stručnog skupa koji se u četvrtak i petak održava u Neumu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ljubić je Bosnu i Hercegovinu usporedio s malim djetetom. -Bosna i Hercegovina je dijete rođeno sa konceptualnom greškom koje su roditelji pogrešno liječili, ustvrdio je Ljubić.

Ljubić smatra kao postoje tri ključna uzroka sadašanjeg položaja hrvatskog naroda u BiH, koji je gotovo pa dekonstituiran.

Tri uzroka

-Prvi uzrok je zapravo da temeljni principi Daytona o državi tri konstititvna naroda kako je ona definirana ustavnom preambulom nisu doslijedno operacionalizirani kroz ostale članke ustava, dakle Aneksa 4, samom činjenicom da je ustanovljena kao država od dva entiteta za tri konstitutivna naroda. Drugi uzrok sadašnjeg položaja Hrvata je što nije proveden Aneks 7 Daytonskog sporazuma, odnosno povratak prognanika. Jer, da su se Hrvati barem simbolički vratili, naprimjer u RS, danas bi imali legitimne hrvatske predstavnike u Vijeću naroda Skupštine RS. Slična je situacija u Federaciji u nekim kantonima i nekim gradovima. Treći uzrok su nametnute odluke Visokog predstavnika o izboru izaslanika u Federalni dom naroda, kojima je omogućeno da se s jednom trećinom u svakom klubu može izabrati predsjednik i potpredsjednici F BiH i Federalna vlada, koja je ranije bila sastavljena na paritetnoj osnovi, a nakon intervencija visokog predstavnika Bošnjaci su postali većina u toj vladi, kazao je Ljubić.

Naglasio je kako se Hrvati nisu odrekli entiteta u Bosni i Hercegovini, jer je, kako je rekao, Hrvatska Republika Herceg Bosna ugrađena u temelje Washingtonskog sporazuma,  FBiH je uspostavljena kao hrvatsko-bošnjački entitet po svim svojim sastavnicama…” obrazložio je Ljubić.

Unija tri republike

Akademik Žepić je kazao kako bi bilo moguće pronaći rješenje hrvatskog pitanja na zadovoljstvo svih ukoliko bi za to postojala politička volja i pristajanje na kompromis. Istaknuo je da nije problem pronaći riješnje problema, nego ga implementirati.

Vukoja, Vanjek, Žepić i Ljubić u političkom magazinu Argumenti Naše tv

– Prema mom mišljenju najoptimalnije riješenje za BiH bi bilo da je to savezna država, unija triju republika, kazao je Žepić.

Žepić je kazao i kako se u BiH nalazi čitava “poplava” zakona koji su neustavni, dok sam Ustav nije zakonit, (jer nije usvojen u parlamentu, op. hms) a zakoni nisu ustavni. Žepić BiH naziva “zemljom apsurda” te kaže kako je ovdje sve moguće, pa i ovakva situacija.

“Radi se o tom da su ti zakoni nametani mimo volje i ne moguće je to sada sve srušiti i vratiti na ono što je bio izvorni Dayton. Srbi na tome inzistiraju, ima isto toliko razloga, i više, da hrvatska politika i hrvatski znanstvenici inzistiraju na izvornim daytonskim rješenjima, međutim neka rješenja ni mi nismo iskoristili koje je Dayton davao…” obrazložio je Žepić.

Naglasio je da ukoliko se ne dogode ustavne promijene da će ova država ostati u permanentnoj krizi koja je naglašena u većoj ili manjoj mjeri ovisno od situacije, ali neće iz iste izići.

Meritum presude

Savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dejan Vanjek komentirao je sastanak Čovića s američkom veleposlanicom Cormack kazavši da američka vlada ima dozu razumijevanja za problem izmjena Izbornog zakona. Kazao je da još uvijek na vidiku nema riješenja koje bi zadovoljilo meritum odluke Ustavnog suda. Dodao je da sve ono što se traži je izravno vezano za konstitutivnost naroda.

Ivan Vukoja iz instituta za društveno-politička istraživanja kazao je kako živimo u društvu koje nije napravilo ni konceptualnu ni teorijsku tranziciju iz prošlog sustava. Dodao je kako se u BiH zapravo trguje političkim utjecajem i da se treba usredotočiti na društvena načela i vrijednosti umijesto na razvijanje modela i taktika.

Vanjek kaže da je tročlano Predsjedništvo izraz tronacionalnog karaktera, te da sva tri konstitutivna naroda trebaju biti potpuno jednaki, dok je Vukoja naglasio vašnost povezanosti između hrvatskog člana Predsjedništva i hrvatskog kluba u Domu naroda.

Ljubić je kazao i kako očekuje da će Ustavni sud BiH, po apelaciji Borjane Krišto postupiti isto kao što je postupio po njegovoj apelaciji, te da će presuditi da je odredba Ustava FBiH da se iz svakog kanton bira po jedan izaslanik iz svakog naroda u Federalni dom naroda u suprotnosti s Ustavom BiH.

-Ustavni sud je takvu odredbu u Izbornom zakonu proglasio nesustavnom i logično je da za identičnu odredbu u Ustavu FBiH, također ustvrdi da je u suprotnosti s Ustavom BiH, zaključio je Ljubić./Mate Žulj/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte