Hrvatski Medijski Servis

VIDEO/ ASHDOWN PREDLAŽE BELGIJSKI MODEL: Bez izmjene ustava BiH će se raspasti

Govoreći u domu Lordova, bivši šef OHR-a u BiH kazao je da bez funkcionalne izmjene Ustava BiH ne može opstati kao država. On se jasno zauzeo za federalističko načelo uređenja države. Kazao je da bi BiH lakše funkcionirala prema belgijskom nego prema britanskom modelu, iako i britanski oblik federalizma može ponuditi Bosni i Hercegovini pomak u smisli pluralizma i demokratizacije.

Kazao je da se zemlja ne gradi zastavama, i nametanjem himni, nego funkcionalnošću, koja ljudima daje vjeru da taj sustav funkcionira. Sustav koji ne funkcionira taj sustav ne može stvarati građane lojalne tom sustavu, kazao je Ashdown,prenosi Poskok.info

Dodao je da u Europi ne postoji plan za novo uređenje BiH, da se taj plan mora donijeti, i da je nužno obići sve prijestlonice u Europi kojima bi se predstavio taj plan a tek onda krenuti u njegovu realizaciju.

On je kazao da je on to upravo činio dok je bio u BiH i da mu je malo falilo da u tome uspije.

Podsjećamo Belgija je visoko decentralizirana država u kojoj postoje nacionalne federalne jedinice s državnom vladom koja je sastavljena paritetno i uz predstavnike svih jezičnih skupina.

Model kakav je u Britaniji olako se odbacuje za BiH.

Belgijski model poštuje konstitutivnost kroz sve razine vlasti plus nudi federalizam na srednjoj razini. Britanski model nudi autonomiju Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, no parlament u Londonu je građanski.

Oba modela pogurala bi BiH naprijed, tvrdi Poskok.info.

U domu Lordova također je zaključeno, da postojeća BiH klizi ka statusu “propale države”./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte