Hrvatski Medijski Servis

VICEPREMIJERKA ŠPANJOLSKE: “Puigdemont ne zna ni gdje je, ni gdje ide”

Španjolska vlada je odbacila odluku o nezavisnosti koju je potpisao katalonski čelnik Carles Puigdemont, kao i pozive na mirenje uz međunarodno posredovanje.

Zamjenica španjolskog premijera Soraya Saenz de Santamaria je opisala Puigdemonta kao nekog “tko ne zna ni gdje je, ni gdje ide”, izvještava BBC.

Premijer Mariano Rajoy će održati hitni sastanak kabineta na kojem će se razgovarati o budućim koracima vlade.

Puigdemont je u utorak potpisao dokument o proglašenju nezavisnosti, ali je zaustavio njegovu implementaciju kako bi se omogućili pregovori.

Obraćajući se katalonskom parlamentu u Barceloni, Puigdemont je rekao da je ova autonomna regija osvojila pravo da bude nezavisna na osnovu referenduma.

“Mi pozivamo međunarodne vlade i organizacije da prepoznaju katalonsku republiku kao nezavisnu i suverenu državu”, kazao je.

On je naveo da je “volja naroda” da se odcijepi od Madrida, ali i da želi “deeskalirati” tenzije oko ovog pitanja.

“Ja predlažem obustavu implementacije odluke o proglašenju nezavisnosti kako bi se u narednim sedmicama mogli organizirati pregovori u cilju postizanja dogovorenog rješenja”, izjavio je Puigdemont u parlamentu.

On i drugi katalonski čelnici su zatim potpisali deklaraciju nezavisnosti, ali nije jasno ima li ona ikakav pravni status.

Soraya Saenz de Santamaria je odbacila Puigdemontov prijedlog za pregovore putem međunarodnog posrednika.

“Nakon što je došao ovako daleko i doveo Kataloniju na najvišu razinu tenzija u svojoj povjesti, predsjednik Puigdemont je sada svoju autonomnu regiju podvrgnuo najvećoj razini neizvjesnosti. Govor koji je predsjednik održao danas je govor osobe koja ne zna ni gdje je, ni gdje ide, ni s kim tamo želi otići”, rekla je.

Španjolski ministar pravosuđa Rafael Catala je ponovio stav vlade da je referendum ilegalan, a njegovi rezultati nevažeći./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte