Hrvatski Medijski Servis

VELEPOSLANSTVO SAD: Neprihvatljivo pozivanje na rat i otcjepljenje

Veleposlanstvo SAD-a u BiH izrazilo je zabrinutost zbog stalne retorike podjela koja brine i javnosti u cijeloj BiH i naglašava da je, imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost BiH, neprihvatljivo pozivanje na rat.

“Pozivi na odcjepljenje su suprotni Daytonskom mirovnom sporazumu i predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i stabilnost. Sve ovo treba odmah prestati”, navodi se u pisanom odgovoru iz Ureda za odnose sa javnošću Veleposlanstva SAD na pitanje Srne kakav je stav ovog veleposlanstva u vezi s Izetbegovićevim izjavama o Kosovu i Republici Srpskoj, kao i izjavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi za 15 dana bio u Hagu kada bi rekao da bi Republika Srpska trebalo biti neovisna, te kako ga boli šutnja iz svijeta ili priče da se smire sve strane, prenosi Srna.

Kada je riječ o Kosovu, u odgovoru se navodi da je stav Vlade SAD u vezi s tim jasan, te da, kako smatraju, ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova.

“BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i prije Daytonskog sporazuma. SAD i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Kao jamaci Daytonskog mirovnog sporazuma, i sami dužnosnici Srbije su javno izrazili posvećenost teritorijalnom integritetu BiH”, ističe se u odgovoru iz Veleposlanstva SAD-a.

Prema njihovom mišljenju, Republika Srpska i Federacija BiH su fundamentalni elementi unutarnje političke organizacije BiH i, kao što je dobro poznato, Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne nudi prava bilo kojem od dva entiteta da se odcijepe od BiH.

“Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti ovisno od postojanja BiH”, kažu u Veleposlanstvu SAD-a./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte