Hrvatski Medijski Servis

VELEPOSLANSTVO SAD: Dolazak ruskih Noćnih vukova u BiH negativno utječe na stabilnost

Povodom najavljenog dolaska ruske bajkerske grupe Noćni vukovi u Bosnu i Hercegovinu ovom mjesecu, N1 televizija je zatražila komentar Veleposlanstva SAD u BiH.

“Ovakve posjete koje negativno utječu na stabilnost nisu korisne i ne treba ih podržavati. Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da riješe ovo pitanje. Apeliramo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje”, naveli su za N1 iz Veleposlanstva SAD u BiH.

Kako su naveli, Ministarstvo financija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u prosincu 2014. godine jer su snosili ili bili sudionici u djelovanju ili aktivnostima koji su predstavljali prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Neki analitičari tvrde da su Noćni vukovi već počeli sklapati veze s proruskim političarima na Balkanu.

“Posjeta je problematična, jer je to kriminalna, paravojna organizacija, izravno predstavništvo Kremlja, koja počinje sve više i više otkrivati otvorene političke veze sa secesionističkim režimom Milorada Dodika i autokratskom vladom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”, kaže za Newsweek Jasmin Mujanović, balkanski analitičar.

“Ovo su pojedinci koji su veterani konflikta Ukrajine, neki od njih vjerojatno imaju iskustva u jugoslovenskim ratovima i koji imaju evidenciju da se ponašaju kao Putinovi šokantni vojnici.”

Rečenicom ‘Upoznajte Noćne vukove, najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu’ počinje tekst koji je nedavno objavio britanski The Guardian predstavljajući ovu skupinu.

The Guardian piše i da se klub može pohvaliti tisućama hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose s ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Sveučilištu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao “zastupnici i alati države”.

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao s margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog uticaja.

Prošle godine Gruzijska vlada je zabranila ulazak ruskoj motorističkoj bandi koja je usko vezana s predsjednikom Vladimirom Putinom./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte