Hrvatski Medijski Servis

Veleposlanstvo SAD-a opovrgnulo navode da uz pomoć Tužiteljstva priprema optužnicu protiv Dodika

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH odlučno odbacuje, kako su naveli, potpuno smiješne teorije zavjera koje šire pojedini političari i mediji u njihovoj službi. “Šokantno je da ti pojedinci sa govornica iznose potpune laži, posebno uzimajući u obzir koliko je lako pobiti njihove neosnovane tvrdnje”, priopćeno je danas iz Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Naime, prema pisanju srbijanskih Večernjih novosti, službenici Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu vrše pritisak na Tužiteljstvo BiH da protiv novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika podigne optužnicu kako bi ga spriječili da preuzme ovu dužnost. Prema informacijama do kojih je došao ovaj list, za izravan utjecaj na Tužiteljstvo BiH zadužena je Courtnex Klein, rukovoditelj Ureda za vladavinu prava u Veleposlanstvu SAD u BiH.

List navodi kako ona već danima sjedi u tužiteljskim uredima u Sarajevu i inzistira na tome da što prije, na bilo koji način, bude pripremljena optužnica protiv Dodika koja bi omogućila da bude priveden i da mu bude određen pritvor.

Iza svega, kako navode izvori Večernjih novosti, stoji odlazeća veleposlanica SAD-a Maureen Cormack, čiji su mandat obilježili oštri sukobi s Dodikom.

Iz Veleposlanstva, pak, danas upozoravaju kako je “takva retorika neodgovorna, zapaljiva i izvan svih demokratskih normi”.

“Očigledno je da se određene političke grupe boje da će njihove koruptivne i nezakonite aktivnosti biti istraživane i procesuirane. Umjesto da se usredotoče na pitanja od stvarne važnosti za građane BiH, njihova sebična logika je da pokušaju zavarati građane stvaranjem lažnih neprijatelja”, navodi se u priopćenju.

Ističe se kako Sjedinjene Američke Države neće dopustiti da budu prikazane kao neprijatelj ljudi u BiH “kada je jasno da drugi aktivno rade protiv interesa samih građana”.

“U skladu s našom dugogodišnjom podrškom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i stabilnosti BiH, kao i dobrobiti svih građana ove zemlje, nastavit ćemo insistirati na mjerama neophodnim za izgradnju pravosudnog sustava koji će se boriti protiv terorizma i korupcije, kao i mjerama za poboljšanje vjerodostojnosti i transparentnosti izbora, uključujući i ukazivanje na izborne prijevare svaki put kada ih uočimo”, navedeno je u priopćenju Veleposlanstva SAD-a medijima u  BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte