Hrvatski Medijski Servis

Vatreni u najvišem razredu novoosnovane Lige nacija, BiH u drugoj jakosnoj skupini

Krovna europska nogometna organizacija UEFA objavila je sudionike novog natjecanja nazvanog Liga nacija. Nakon završetka kvalifikacija za SP poznato je svih 55 reprezentacija koje su razvrstane u četiri lige.

U onoj prvoj među 12 reprezentacija našla se Hrvatska zajedno Njemačkom, Portugalom, Belgijom, Španjolskom, Francuskom, Engleskom, Švicarskom, Italijom, Poljskom, Islandom i Nizozemskom.

U natjecanju koje bi trebalo biti zamjena za prijateljske utakmice reprezentacije su podijeljene u još tri lige (A, B, C i D). Poput Lige A i B će brojati 12, dok će C imati 15, a D 16. A i B dijelit će se na četiri grupe s po tri momčadi, C na jednu od tri i četiri grupe s četiri ekipe, a D s četiri grupe po četiri ekipe.

U dvomjesečnom razdoblju od rujna do studenog igrat će se domaće i gostujuće utakmice, a dramatiku je UEFA povećala što će pobjednici skupina B i D izboriti promociju u viši rang, dok će četiri najlošije ekipe u ostale dvije lige ispasti u niži. Također, četiri pobjednika skupina Lige A igrat će Final Four koji će se održati u lipnju 2019, piše Sportarena.hr.

Igrat će se domaće i gostujuće utakmice između rujna i studenog 2018. godine, a pobjednici skupina (B-D) izborit će promociju u viši rang natjecanja, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama (A-C) ispasti u niži rang.

Također, UEFA je potvrdila da će za EP 2020. godine kvalifikacije krenuti u ožujku 2019. godine. Budući da će 13 zemalja biti domaćini, svi će morati plasman tražiti kroz kvalifikacije. Momčadi će u kvalifikacijama biti podijeljena u deset grupa od po pet ili šest momčadi, a prve dvije iz svake skupine ući će u glavni turnir. Preostala četiri mjesta bit će popunjena play-offom u kojemu će igrati pobjednici 16 skupina Lige nacija. Ako se pobjednik neke od skupina ranije kvalificira na Euro kroz kvalifikacije, njihovo će mjesto pripasti sljedećoj najbolje rangiranoj momčad u ligi.

Ždrijeb će se održati 24. siječnja u Lausanni.

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Engleska, Švicarska, Italija, Francuska, Poljska, Nizozemska, Hrvatska i Island

Liga B: Wales, Rusija, Slovačka, Sjeverna Irska, Švedska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska, Češka

Liga C: Slovenija, Albanija, Mađarska, Rumunjska, Škotska, Crna Gora, Srbija, Grčka, Bugarska, Norveška, Izrael, Finska, Cipar, Estonija, Litva

Liga D: Azerbajdžan ,Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farski Otoci, Latvija, Luksemburg, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Malta, Andora,  Kosovo, San Marino i Gibraltar

Termini:
6. – 8.  rujna 2018.
9. – 11. rujna 2018.
11. – 13. listopada 2018.
14. – 16. listopada 2018.
15. – 17- studenog 2018.
18. – 20. studenog 2018.
Finala: 5. – 9. lipnja 2019.

/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte