Hrvatski Medijski Servis

Val hladnoće zahvatio Hrvatsku

Val hladnoće zahvatio je Hrvatsku. Najviše je snijega trenutačno na jugu, a ne na sjeveru zemlje. Najteže je cijeloga dana u Konavlima. Na konavoskim brdima ima 20-ak centimetara snijega, u nizini do pet. Snijeg i jaka bura prouzročili su teškoće na cestama te prekid katamaranskog i zračnog prometa, javila je Hrvatska televizija.

Letovi u dolasku i odlasku iz Zračne luke Dubrovnik zbog loših vremenskih uvjeta preusmjereni su za Split,  a zbog jakog vjetra za prvu skupinu vozila zatvoren je Tuđmanov most, navode  iz Hrvatskog autokluba.

U dubrovačkoj Zračnoj luci doznaje se da se putnici prevoze autobusima prema splitskom aerodromu. To su letovi za Zagreb i Frankfurt, a ista je stvar i s dolascima, rekla je dežurna dispečerica. Dodaje kako je jutrošnji let Turkish Airlinesa iz Istanbula u Dubrovnik otkazan.

Hrvatski autoklub izvijestio je  da snijeg otežava vožnju mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske poslao je niz upozorenja preko Meteoalarma. Najozbiljnija su ona crvena zbog orkanske bure koja će ponegdje puhati do čak 185 kilometara na sat.

Tijekom vikenda temperatura zraka će se ponegdje vrlo vjerojatno spuštati i na oko -20 stupnjeva, osobito u gorju. Uz promjenjivu su naoblaku mogući naleti snijega i na moru, čak i na udaljenijim otocima.

Dežurne službe su u pripravnosti, od medicinskih ekipa do komunalnih poduzeća. Prvi je put Splićanima izdano upozorenje da zaštite vodovodne instalacije od smrzavanja. Većina se kućanstava u Dalmaciji grije na struju, pa je potrošnja – zbog vala hladnoće koji će vrhunac dosegnuti sutra i u subotu – povećana.

Sto i pedeset ekipa Zimske službe Zagrebačkih cesta prije 10 sati izašle su na teren kako bi posipale solju i sipinom sve glavne prometnice, mostove, nadvožnjake, prilaze javnim institucijama, linije javnog gradskog prijevoza i brdske linije, a na raspolaganju im je 18.000 tona soli i 2500 tona sipine, objavile su Zagrebačke ceste./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte