Hrvatski Medijski Servis

USTAVNI SUD BIH Odluka o zahtjevu Borjane Krišto na jednoj od narednih sjednica

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas na plenarnoj sjednici obavio preliminarnu raspravu u predmetu broj U 4/18, zahtjevu Borjane Krišto, predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti odredbe člana IV.A.2.8. stav 3. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Podnositeljica zahtjeva smatra da osporena odredba nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom 3. Protokola broj 1 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (1966) i opcionim protokolima (1966. i 1989).

Odluku u ovom predmetu Ustavni sud će donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica.

Ustavni sud će i od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu zatražiti da u svojstvu amicus curiae (prijatelja suda) pоnudi svoje mišljenje o ovom pitanju.

Istovremeno, Ustavni sud je odgodio odlučivanje o predmetima izvršenja svojih odluka br. U 5/16, U 6/16, U 20/16, U 21/16 i U 2/17.

Sud je na plenarnoj sjednici razmatrao izvršenje nekoliko svojih odluka, te odlučivao o jednom broju apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na sjednici je razmatrao i Izvještaj o radu i Izvještaj o izvršenju proračuna Ustavnog suda BiH za 2017. godinu.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na Internet-stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (www.ustavnisud.ba), priopćeno je iz Ustavnog suda BiH./HMS/

About the Author
  1. MarkoReply

    Ustavni sud će i od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu zatražiti — jeli možda od Petrića?

  2. AnonimnoReply

    Ustavni sud će i od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu zatražiti — Jeli od Petrića

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte