Hrvatski Medijski Servis

USTAVNI SUD BIH Odbijena apelacija Svetozara Pudarića o kandidaturi za Predsjedništvo

Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopuštenu apelaciju Svetozara Pudarića protiv rješenja Suda BiH i odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u vezi sa ovjerom kao neovisnog kandidata za učešće na općim izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Uz napomenu da je Ustavi sud “o istoj stvari ranije odlučio”, Sud navodi da iz navoda ili dokaza iznesenih u apelaciji ne proizlazi da ima osnova za ponovno odlučivanje.

U obrazloženju se napominje da je odlukom SIP-a odbijena Pudarićeva prijava za ovjeru kao neovisnog kandidata za učešće na općim izborima 2018. godine i to za izbore za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, prenosi N1 televizija.

U obrazloženju ove odluke, SIP je ranije naveo da je utvrdio da je apelant upisan u birački popis u općini Novo Sarajevo “koja nije unutar izborne jedinice za višu razinu vlasti za koju se kandididira”.

Izbornim zakonom BiH propisano je da kandidat koji želi biti ovjeren za izbore za sve organe na svim razinama vlasti u BiH mora biti upisan u Središnji birački popis u općini u kojoj se kandidira ili u općini unutar granica izborne jedinice za višu razinu vlasti za koji se kandidira.

U obrazloženju se dalje navodi da je propisano da člana Predsjedništva BiH, koji se neposredno bira sa teritorije Republike Srpske – jednog Srbina, biraju birači upisani u Središnji birački popis da glasaju u Republici Srpskoj i da je izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova.

SIP BiH je, također, naveo da je u vezi s navedenim imao u vidu i apelantovu izjavu o nacionalnoj pripadnosti, piše u odluci Ustavnog suda.

Ustavni sud, između ostalog, zapaža da je apelant Srbin koji živi na teritoriji Federacije BiH zbog čega je odbijen njegov zahtjev da se kandidira na izborima za Predsjedništvo BiH.

“Dakle, suštinski se radi o situaciji koja je potpuno ista kao i u predmetu ‘Pilav’, u kojem je, nakon odlučenja Ustavnog suda, Europski sud donio konačnu i obvezujuću odluku. Ustavni sud smatra da u takvoj situaciji, kada je Europski sud u tri presude u odnosu na BiH, od kojih se presuda ‘Pilav’ odnosi na istu situaciju u kojoj je i apelant, nedvosmisleno zaključio da je neophodno promijeniti Ustav BiH, nema osnova da ponovo odlučuje o istom pitanju”, navodi se u obrazloženju odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud uočava da su osporene odluke i apelantova nemogućnost da se kao Srbin s prebivalištem u Federaciji BiH kandidira na izborima za Predsjedništvo BiH također rezultat propusta nadležnih vlasti da poduzmu odgovarajuće mjere radi sprovođenja presuda “Pilav”, “Sejdić i Finci” i “Zornić”, kojima bi se okončala neusklađenost Ustava i Izbornog zakona.

“Dakle, BiH, odnosno njene nadležne vlasti imaju obvezu uskladiti Ustav BiH i Izborni zakon već po tri presude Europskog suda, a Ustavni sud ni dalje ne može predvidjeti obim tih izmjena”, navodi se u priopćenju.

Središnje izborno povjerenstvo BiH krajem svibnja ovjerila je kandidatske liste, a kandidatura Svetozara Pudarića je odbijena, jer je utvrđena nepravilnost u smislu prebivališta.

S obzirom na to da se Pudarić izjašnjava kao Srbin, a ima prebivalište na području Federacije BiH, kao takav ne može biti kandidat za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte