Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

U Saudijskoj Arabiji pronađena ljudska kost stara 85.000 godina

Saudijska Arabija objavila je da je pronašla prsnu kost staru 85.000 godina u pustinji Nefujd, javila je u utorak lokalna TV mreža Al Arabiya.

Otkriće naglašava novi pristup znanstvenika koji pozivaju na nova istraživanja toga kako je ljudska vrsta došla iz Afrike na putu koloniziranja svijeta.

Zajednički znanstveni tim otkrio je prvi uzorak ljudskih ostataka na sjeverozapadu Saudijske Arabije. Istraživači su iz raznih saudijskih organizacija, Fondacije Max Planck za ljudsku povijest, sveučilišta Oxford, sveučilišta Cambridge, Nacionalnog australskog sveučilišta i sveučilišta australske države New South Wales.

Istraživači su priopćili u ponedjeljak da je srednja kost srednjeg prsta na lokaciji nazvanoj Al Wusta (srednji prst na arapskom jeziku) najstariji fosil homo sapiensa izvan Afrike i njoj pridružene istočne mediteranske regije Levanta, te prvi fosil pračovjeka na Arapskom poluotoku.

Iako je pustinja Nefud sada beskrajna pješčana površina, ona je bila gostoljubiva kada je u njoj boravio pračovjek – travnata površina bogata životinjskim i biljnim vrstama skupa sa slatkovodnim jezerom. Otkriće također pokazuje da su se ljudi tada kretali unutrašnjošću zemlje, a ne obalom.

Brojni životinjski fosili također su otkriveni, među kojima su nilski konji, divlje krave antilope i nojevi. Tragovi ugriza na fosilnim ostacima ukazuju da su i mesožderi tu boravili. Kamene alatke koje su koristili lovci također su pronađene, prenosi Xinhua./FENA/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte