Hrvatski Medijski Servis

U Mostaru održan seminar o intelektualnom vlasništvu

Seminar na temu ”Uloga visokoškolskih institucija u sustavu intelektualnog vlasništva i načini reguliranja prava intelektualnog vlasništva” održan je u četvrtak na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Josip Merdžo kazao je u izjavi za medije kako je cilj seminara podignuti svijest o važnosti intelektualnog vlasništva te upoznavanje sudionika sa zaštitom određenih inovacija.

– Zaštita intelektualnog vlasništva definirana je kroz brojne zakone, od inspekcijskih poslova do kaznenih zakona, koji jasno propisuju zabranu korištenja ilegalnog softvera i nelegalno kopiranje audiovizualnih materijala na kojima nije na pravi način, regulirano intelektualno vlasništvo – ustvrdio je Merdžo.

Dodao je kako Institut na razini Bosne i Hercegovine predstavlja instituciju koja regulira prava intelektualnog vlasništva u brojnim sferama kao što su patent, industrijski dizajn, zemljopisna oznaka, ali i autorska prava.

Stručni savjetnik Zavoda za intelektualno vlasništvo iz Zagreba Alen Dedović smatra kako Republika Hrvatska ima veću razinu zaštite intelektualnog vlasništva od Bosne i Hercegovine.

– Republika Hrvatska je od 2008. punopravna članica Europske patentne organizacije i u tom smislu dosljedno provodi njezinu politiku, kada su u pitanju patenti – kazao je Dedović.

Ocijenio je kako je u oblasti zaštite industrijskog vlasništva veoma važno prolaziti kroz seminare i stručne radionice te raspolagati s ispitivačkim alatima.

Uz sudjelovanje stručnih predavača, djelatnika Instituta za intelektualno vlasništvo, održane su tri tematske prezentacije – “Značaj definiranja politika intelektualnog vlasništva na sveučilištima /univerzitetima i R&D institucijama”, “Metode i način zaštite izuma u oblasti informatičkih tehnologija” i “Praćenje stanja tehnike u pojedinim oblastima i pretraživanje baza podataka”.

Seminar je održan u organizaciji Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte