Hrvatski Medijski Servis

TRUMP: Ono što Sirija, Rusija i Iran rade je ljudska sramota

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da su postupci režima Bashara al-Assada, Rusije i Irana u Istočnoj Guti u Siriji, kako je rekao, sramotni, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ono što Sirija, Rusija i Iran rade u posljednje vrijeme je ljudska sramota. Jedini cilj prisustva SAD-a tamo je ukloniti ISIS i vratiti se kući. Nismo tamo zbog nekog drugog razloga”, rekao je Trump novinarima poslije sastanka s premijerom Australije Malcolmom Turnbullom u Bijeloj kući.

Istaknuo je da je SAD postigla velike uspjehe u borbi protiv terorista ISIS-a.

“To smo u velikoj mjeri završili, ali ono što tamošnjem narodu rade ove tri zemlje je sramota”, kazao je Trump.

Turnbull je istakao da je potrebno postići političko rješenje za sukob u Siriji, izrazivši uvjerenje da će tako prestati krvoproliće u toj zemlji.

U intenzivnim režimskim napadima izvedenim u posljednja četiri dana poginula su 334 civila. Osim toga, u istom periodu na meti napada bila su 22 medicinska centra, džamija i dom za djecu. U Istočnoj Guti koja se nalazi pod kontrolom oporbe živi oko 400.000 civila.

Dogovorom u Astani prošle godine, Istočna Guta je proglašena zonom deeskalacije sukoba. Uprkos tome, Assadov režim u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirao je napade.

Kriza u toj regiji svakim danom je sve veća, a tisuće bolesnih ljudi čeka na evakuaciju. Veliki broj djece u Istočnoj Guti preminuo je zbog nemogućnosti pristupa dovoljnim količinama hrane i lijekova./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte