Hrvatski Medijski Servis

Tko je i kako ubio generala HVO-a Vladu Šantića?

Hamdija Abdić Tigar koji je jučer uhićen zbog sumnje da je odgovoran za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića bio je zapovjednik 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, a sad je vijećnik SDA u Gradskom vijeću Bihaća. Tigar je 2014. godine izjavio kako ne zna što se dogodilo sa Šantićem.

“Na istom smo kazanu Vlado i ja jeli i istu smo muku mučili. Ne znam što se s njim dogodilo, ne mogu potvrditi ni da je mrtav niti da je živ jer nema dokaza ni za jedno ni za drugo. Ja ga nisam ubio. Svi su na mene navalili kao budale, sa svih strana me optužuju. Neka dokažu ili neka me ostave na miru”, izjavio je tada Abdić. Ove je pak godine rekao kako je ”krajiški narod ponosan na sve što je uradio za Bosnu i Hercegovinu u proteklom ratu”.

”Ako ste vi zaboravili sve naše zasluge pa nas nižerazrednim novinarima pokušavate oblatiti, mi nismo i nećemo vam dozvoliti da spominjete, a kamo li lažete o našim generalima i ostalim borcima 5. Korpusa”, rekao je nedavno nakon nekih medijskih napisa o pripadnicima 5. korpusa.

Duje Šantić, sin Vlade Šantića, ranije je izjavio kako opsežna istraga nestanka generala Šantića nije rezultirala podizanjem optužnice protiv sedmorice prvoosumnjičenih.

“Ja osobno držim odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra, gospodare života i smrti te ratne 1995. godine u ‘bihaćkom džepu’. Moj otac je te 1995. godine odveden bez suda i sudišta, po zapovjedi generala Dudakovića, iz stožera HVO-a u hotel Sedra, gdje je premlaćivan do ranih jutarnjih sati”, kazao je Duje Šantić .

Što je bilo povod okrutnom ubojstvu general-bojnika HVO-a Vlade Šantića u ožujku 1995. godine, na području gdje su HVO i Armija BiH imali određenu suradnju, ni više od dvadeset i dvoje godinu  nije otkriveno. Inače, ubojstvo generala HVO-a počelo rasvjetljavati tek nakon što je to, u nekoliko navrata, najavio bivši bivši ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Fahrudin Radončić, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Nedugo nakon te najave ministra Radončića, 2014 godine javio se tajnoviti svjedok događaja koji je otkrio lokaciju, potencijalno mjesto gdje je 19 godina bilo skriveno Šantićevo tijelo. Upravo ovaj tajni svjedok postao je zaštićenim svjedokom Tužiteljstva USŽ-a u ovom slučaju. Nakon toga tek je iznova aktualizirano ubojstvo generala HVO-a Šantića.  U Centralnom Dnevniku Face TV nakon najave, tek što je počelo emitiranje priloga o ubijenom generalu HVO-a Vladi Šantiću u kojem je njegov sin Duje govorio o odgovornima za generalovo ubojstvo i zataškavanje tog slučaja, na Face televiziji nestalo je slike. Uzrok je bio nestanak struje. Struja je isključena na tri prijemnika i agregatu tako da je javnosti u BiH onemogućeno vidjeti prilog. Duje Šantić uvjeren je kako je ovo bila smišljena sabotaža.

Duje je tada kazao kako mu zbog te sabotaže potpora stiže sa svih strana .

-Polako i krivci postaju svjesni snage istine pa počinju s povlačenjem očajničkih poteza ušutkivanja medija. Ovim činom je još jasnije izašlo na vidjelo ono što tvrdim već godinama da najviši državni vrh štiti ubojice mog oca, kaže Duje Šantić.

General Vlado Šantić je bio zapovjednik HVO-a za regiju Bihać, a bio je i dopredsjednik HDZ BiH. Posljednji je put viđen živ u hotelu Sedra kod Bihaća, na proslavi Dana žena 8. ožujka 1995. godine, odakle su ga odveli pripadnici Vojne policije 502. brigade Petog korpusa Armije BiH, kojim je zapovijedao general Armije BiH Atif Dudaković.

Iako je iz hotela izveden naočigled tridesetak gostiju, nitko od prisutne krajiške vojne elite kasnije nije znao ili nije htio otkriti gdje je završio njihov ratni suborac.

-Dva dana nakon saznanja o nestanku oca u emisiji na HTV-u Ejup Ganić izražava sućut obitelji ubijenog generala Vlade Šantića. Isto tako dva dana nakon nestanka oca u strogo povjerljivom izvješću Armije R BiH stoji: „pratiti aktivnosti i namjere HVO-a posebno nakon ubojstva generala Šantića“.

Dakle, već tada navode kako je general Šantić ubijen. Prve istrage koje su nastupile nakon toga bile su očiti znak sabotaže rješavanja slučaja – podmetanje dokaza koji su istragu odveli u pogrešnom smjeru, lažna svjedočanstva, zametanja tragova,…a sve to u izvedbi krajiških moćnika pod okriljem najvišeg državnog vrha, kaže Duje Šantić, sin generala Vlade  Šantića .

Nakon godine šutnje, sve do 2013. istragu preuzima Federalna uprava policije po izravnoj zapovjedi Dragana Lukača, koji ponovno pokreće istragu.

U toj istrazi su tragovi krvi generala Šantića pronađeni na stepeništu hotela Sedra, tavanu željezničke stanice (u ratu sjedište Vojne policije), a prema opisu zaštićenog svjedoka pronađena je i bačva u kojoj su trebali biti ostaci tijela ubijenog generala. Na iskopavanje bačve nisu pozvani predstavnici Instituta za nestale osobe koji su po zakonu trebali biti prisutni.  Pozvani su tek nakon 7 dana.

-Iako nam je rečeno da s 99-postotnom sigurnošću mogu potvrditi da je riječ o ostacima tijela moga oca, koji je mrcvaren, pretučen, upucan, ubačen u bačvu, poliven kiselinom i zapaljen, na kraju je DNK analiza bila negativna, kazao je tada generalov sin Duje. Ono što je također nečuveno jest da je slučaj ratnog zločina prekvalificiran u civilno ubojstvo.

Duje Šantić, sin nestaloga generala HVO-a Vlade Šantića, brutalno je prošle godine u ožujku pretučen i opljačkan u ulazu zgrade u kojoj živi, u ulici Stjepana Radića br.86, u Mostaru. Prema policijskom izvješću Šantića su napale dvije mlađe osobe koje su mu tom prilikom nanijele povrede po cijelom tijelu, a jedan od napadača imao je i metalnu šipku kojom ga je tukao. Nakon napada, zbog pretrpljenih ozljeda, zadobio je i hematom na glavi, kao i šoka, Šantić, je prebačen na Bijeli Brijeg u Centar urgentne medicine u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, gdje je cijelu noć zadržan na liječnikom promatranju, a tijekom ponedjeljka pušten je kući. O napadu na Šantića tada je upoznat dežurni tužitelj, a pripadnici krim policije obavili su očevid i poduzeli radnje kako bi se pronašli i identificirali počinitelji napada. Dan nakon napada obitelj napadnutog i pretučenog Duje Šantiće demantirale je informaciju kako mu je otuđena osobna imovina, spominjao se iznos od 600 KM, ustvrdivši kako se radi o zastrašivanju.

-Zahvaljujući Dujinoj spremnosti i umijeću u samoobrani uspio je izbjeći teže posljedice, a napadači su pobjegli u nepoznatom smjeru – kazano je u priopćenju za javnost obitelji Duje Šantića. Duje je, navodi obitelj, tada napadnut u stubištu zgrade u kojoj živi s obitelji od strane dvojice nepoznatih napadača, a odmah nakon napada Duje je pod policijskom pratnjom u stanju traume i šoka odveden u Centar urgentne medicine SKB Mostar gdje mu je pružena liječnička pomoć i gdje je zadržan na promatranju.

Dan poslije  Duje Šantić je dao iskaz u MUP-u HNŽ-a u kojem je opovrgnuo sve glasine i medijske napise kako se radi o pokušaju razbojstva i otuđenja osobne imovine.

Nije otuđeno ni novac, niti osobne stvari jer su one pronađene u unutrašnjosti postave pocijepane jakne koju je nosio – navela je obitelj te dodala kako drži da je mučki napad na kućnom pragu na Duju Šantića reakcija na brojne Dujine medijske istupe i organiziranje mirnog prosvjednog skupa 8. ožujka 2016. godine na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru u kojem za činjenicu da 21 godinu traži nestalog oca Vladu Šantića, generala HVO – a drži odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i njegovog podređenog Hamdiju Abdića – Tigra, koji je evo uhićen skoro dvije godine nakon tog prosvjeda./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte