Hrvatski Medijski Servis

THACI: Neće biti autonomije za Srbe, ni podjele Kosova, 2018. – godina povjesnog sporazuma sa Srbijom

Predsjednik Kosova Hasim Thaci, kategorički je odbacio mogućnost razmjene teritorije sa Srbijom i rekao da će se proces dijaloga nastaviti uprkos ubojstvu Olivera Ivanovića.

„Relevantne institucije naporno rade na tome da se ovaj predmet razjasni. Nema indikacija o bilo kakvom političkom ili etničkom motivu. Vjerujem da će 2018. biti godina povjesnog sporazuma između Kosova i Srbije za punu normalizaciju odnosa i pomirenja. To bi značilo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i zašto ne — uzajamnog priznavanja. Ja to vidim kao neophodnost vremena. Ni Kosovo ni Srbija nemaju vremena za gubljenje. Konačno, neće biti autonomije za Srbe, neće biti podjele Kosova, neće biti razmene teritorije Kosova. Kosovo je jedno, jedinstveno, međunarodno priznato i sa međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom“, rekao je Thaci, piše „Gazeta ekspres“, a prenosi „Kossev“.

Thaci je izjavio da je u posljednjih 10 godina Kosovo imalo uspone i padove, ali da je, prije svega, steklo neophodnu odlučnost integrirati se u euroatlantske organizacije.

Predsjednik Kosova izjavio je da je odlučan da Kosovo što prije dobije svoju vojsku.

„Posljednji put kada smo imali paradu Sigurnosnih snaga Kosova prije četiri godine rekao sam da će Kosovo imati svoju vojsku. Odlučan sam da formiramo vojsku što je prije moguće“, kazao je Thaci na paradi pripadnika Sigurnosnih povodom desetogodišnjice proglašenja neovisnosti.

On je dodao da je put Kosova ka slobodi i neovisnosti bio težak i mučan.

„Okupili smo se obilježiti deset godina od stvaranje države Kosovo. Mnoge su se generacije žrtvovale da proglasimo neovisnost Kosova 17. veljače 2008. godine. Naš put prema slobodi i neovisnosti je bio težak i mučan“, kazao je on.

Zapovjednik Sigurnosnih snaga Kosova ( BSK) general-potpukovnik Rahman Rama je predao prijavak Thaciju i nakon toga su pripadnici svih rodova BSK i Policije Kosova prošli ispred bine na kojoj su bili najviši dužnosnici Kosova i gosti iz inozemstva./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte