Hrvatski Medijski Servis

Tajna dugovječnosti najvjerojatnije se krije u crijevima

Studija objavljena u znanstvenom online časopisu Scientific Reports još jedan je dokaz tvrdnje da crijevne bakterije imaju velik utjecaj na zdravlje, piše Index.hr.

Znanstvenici su stvorili simbiotik, kombinaciju određenih probiotika, te ga davali voćnim mušicama, koje su onda živjele do 66 dana – 26 dana više nego mušice bez simbiotika. Također su pokazivale smanjene znakove starenja, kao što su otpornost na upale ili na oksidativni stres, prenosi Science Daily.

Uloga probiotika

“Probiotici značajno utječu na svojstva crijevne mikroflore. Oni oblikuju ne samo njezin sastav nego i način kako se metabolizira hrana koju jedemo”, tvrdi Satya Prakash, profesor biomedicinskog inženjerstva sa Sveučilišta McGill te glavni autor studije.

Voćna mušica je nevjerojatno slična sisavcima, a njihovi biokemijski putevi s oko 70 posto sličnosti našima dobar su indikator za pretpostavke o tome što bi se u ovakvoj situaciji moglo dogoditi kod ljudi, dodaje Prakash.

“Efekt koji bismo dobili kod ljudi ne bi bio toliko dramatičan, no u konačnici bi sigurno značio da bi prehrana koja bi uključivala Triphalu zajedno s ovim probioticima poboljšala duljinu i kvalitetu života.”

Značaj tradicionalne medicine

Biljni dodatak korišten u ovoj studiji, Triphala, formula je napravljena od voća amalaki, bibhitaki i haritaki, koje se koristilo kao medicinsko voće u ayurvedi, vrsti tradicionalne indijske medicine.

Susan Westfall, nekadašnja doktorandica Sveučilišta McGill i vodeća autorica studije, tvrdi kako je ideja o kombinaciji Triphale i probiotika proizašla iz njezinog dugogodišnjeg zanimanja za proučavanje prirodnih proizvoda iz tradicionalne indijske medicine te njihovog djelovanja na neurodegenerativne bolesti.

“Na početku ove studije nadali smo se da će kombinacija Triphale i probiotika donijeti barem malo veće koristi od njihovih zasebnih djelovanja, no nismo mogli ni zamisliti koliko će ta formula biti uspješna”, napominje Westfall, trenutno postdoktorandica na Medicinskom fakultetu Icahn u New Yorku.

Nova studija, predana na patentiranje putem tvrtke koju su osnovali autori, ima potencijal za velika dostignuća na polju mikrobioma, probiotika i ljudskoga zdravlja.

S obzirom na velike fiziološke učinke koje je ova formula pokazala na primjeru voćne mušice, mogla bi u budućnosti biti korisna i za istraživanje ljudskih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, neurodegeneracije, kroničnih upala, depresije, sindroma iritabilnog crijeva, pa čak i raka, nada se Prakash./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte