Hrvatski Medijski Servis

SVJETSKI EKONOMSKI FORUM: BiH 91. po konkurentnosti, najlošija u regiji

Foto: Ilustracija

Objavljen je najnoviji – detaljni izvještaj o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu.

Izvještaj obuhćata 140 zemalja, odnosno ekonomija, njihov rast, odnosno pad u odnosu na protekli period u “vremenu četvrte industrijske revolucije”, navodi se na stranici Svjetskog ekonomskog foruma.

Bosna i Hercegovina je najlošije rangirana zemlja u regiji i nalazi se na 91. mjestu, a u odnosu na 2017. godinu – pala je za jedno mjesto. Detaljan izvještaj za BiH možete pročitati OVDJE.

Najbolje rangirana zemlja regije je Slovenija, koja se nalazi na 35 mjestu – a istu poziciju je zadržala u odnosu na 2017. godinu.

Srbija je na ovoj listi preskočila Hrvatsku, napredovala je za pet mjesta i sa 70. se popela na 65. mjesto. Hrvatska je pala za dvije pozicije, sa 66. na 68. mjesto.

Od zemalja regije, Crna Gora se nalazi na 71. poziciji, a Makedonija na 84. mjestu. Od zemalja EU s kojima se države iz ovog dijela svijeta često uspoređuju, Bugarska je 51. a Rumunjska  na 52. mjestu.

Klikom na OVAJ link možete pogledati detaljan izvještaj globalnog foruma konkurentnosti za sve zemlje, u globalnim okvirima./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte