Hrvatski Medijski Servis

Svemirska stanica leti ka Zemlji: Moguće da padne na područje Balkana

Svemirska stanica “Tiangong-1”, teška 8,5 tona, ubrzava svoj nekontrolirani pad, a njen kontakt sa Zemljinim tlom bi se trebao dogoditi između 24. ožujka i 19. travnja, navodi se u Europskoj svemirskoj agenciji.

“Tiangong” (u prijevodu Rajska palata) poslana je u Zemljinu orbitu 2011. godine. Stanica je korištena za misije s posadom i bez nje, a u povijest je ušla kao mjesto prve svemirske misije jedne žene astronauta iz Kine, piše B92.

Vlada u Pekingu je prošle godine priopćila da je komunikacija i kontrola nad stanicom izgubljena i da će se ona srušiti na Zemlju. “Tiangong” je proteklih sedmica počeo ulaziti u gušće dijelove atmosfere, zbog čega je njegov pad dobio na ubrzanju.

Računa se da će veći dio stanice sagorjeti u atmosferi, ali će, prema riječima astrofizičara Jonathana McDowella, njegovi dijelovi, teški i do 100 kilograma, ipak pasti na Zemlju.

Kineska svemirska agencija je obavijestila Ujedinjene narode da će se “Tiangong-1” srušiti u periodu između listopada 2017. i travnja 2018. godine. Šanse da će njegovi ostaci nekoga povrijediti ili ubiti su male, ali se Peking obavezao da obavijesti UN kada pad konačno počne.

Zanimljivo je da se kao mjesto mogućeg pada navode Francuska, Španjolska ili Portugal u jednom slučaju, a u drugom zemlje Balkana./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte