Hrvatski Medijski Servis

SUKOB SAUDIJSKE ARABIJE I IRANA Posredno ratuju u gotovo svim zemljama Bliskog istoka

Nakon ostavke libanonskog premijera Sada al Haririja i njegova produljenog boravka u Saudijskoj Arabiji libanonski čelnici izrazili su bojazan da je on zatočen u toj zemlji te da Rijad time pokušava destabilizirati Libanon u kojemu velik utjecaj ima saudijski suparnik Iran. Iran u Libanonu podupire šijitsku miliciju Hezbollah, koja se diljem regije bori protiv interesa sunitske Saudijske Arabije. No isti taj Hezbolah surađuje u libanonskoj vladi. Ali nije Libanon jedina fronta na kojoj se sukobljavaju sunitska Saudijska Arabija i šijitski Iran.

Tu je građanski rat u Jemenu – Saudijci podupiru vladu, Iran naoružava pobunjene šijitske Hutiste. Sukobljeni su i u Siriji, gdje je Iran stao uz predsjednika Assada, a Saudijska Arabija uz protuvladine pobunjenike. U susjednome Iraku Iran je ostvario velik utjecaj preko iračke šijitske vlade, ali i tu Saudijci pokušavaju izboriti svoje.

No, odakle sve agresivnija politika Rijada?, analizira Vjeran Mišurac za HRT

Novi saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman vrlo je ratoboran, a ovih je dana konsolidirao vlast neviđenim čistkama. Prvi put u povijesti saudijske države uhićeni su ljudi s vrha – prinčevi, sadašnji i bivši ministri.

To nije i jedini radikalni potez novog čelništva. Najbolji primjer – blokada Katara, najliberalnije zemlje zaljeva. Naravno, na stranu Katara odmah je stao Iran. Mnogi upozoravaju da ta blokada ne šteti samo gospodarstvu blokiranog Katara već i Saudijskoj Arabiji te njezinim satelitima koji blokadu provode. No te poruke, čini se, teško dopiru do novoga saudijskog vodstva. Vlast su preuzeli jastrebovi, a konfrontacija, u njihovu slučaju, sve je češće sama sebi svrhom. Saudijska Arabija, od Katara, preko Jemena, Sirije i Libanona – postaje agresivnijom./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte